A tabbouleh egy közel-keleti bulgursaláta. Paradicsommal, uborkával, bulgurral és rendkívül sok petrezselyemmel, mentával az igazi. Az én receptem egy picit más, a mi szájízünkre van hangolva és persze spárga is van benne, hiszen szezonja van. Íme az én spárgás tabbouleh receptem:
Hozzávalók 2 főre:
- 1/2 bögre száraz bulgur
- 1/2 ev. só
- 1 bögre víz
- 1 nagy húsos paradicsom
- 2 közepes fürtös uborka
- 2 csokor petrezselyem
- 1 csokor spárga
- nagyobb csipet szegfűbors, frissen őrölt fekete bors
- 2 citrom leve
- 2-3 ev. extra szűz olivaolaj
Spárgás tabbouleh elkészítése:
A bulgurt a megadott víz mennyiséggel és a sóval tedd fel főni. Forrástól számított 10 perc után vedd le a tűzhelyről, keverd alaposan át és fedd le.
A paradicsomot, az uborkákat és a spárgát is vágd falatnyi darabokra. A spárgát tedd lobogó sós vízbe 5 percre. A paradicsomot és az uborkát tedd át egy keverőálba.
Ha a spárga ideje lejárt, szűrd le és öntsd egy száraz serpenyőbe. Tekerj rá fekete borsot és nagy lángon pirítsd meg hirtelen. Tedd félre, hogy kihűljön.
A petrezselymet vágd nagyon finomra. A megfőtt és kihűlt bulgurt, spárgát öntsd a tálba a többi zöldség mellé. Keverd alaposan össze, majd zúdítsd hozzá a petrezselymet is. Ezzel is alaposan át kell keverni.
Add hozzá a szegfűborsot, fekete borsot és ha kell egy csipet sót is. Öntsd hozzá a citrom levét és az olivaolajat. Forgasd jól össze és tedd be a hűtőbe legalább egy órára.
Elkészült a spárgás tabbouleh, jó étvágyat hozzá!
Tálald magában, de köretként is tökéletes akár a vegán húsgolyóhoz is.
Pingback: Spárga jótékony hatásai -