Mit tesz a spirulina a testtel?

A spirulina fehérjét, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik. Segíthet a gyulladás, a vércukorszint, a koleszterin és a vérnyomás kezelésében, egyéb előnyök mellett.

Ki ne szedje a spirulinát?

A spirulinát általában biztonságosnak tartják. Az étrend-kiegészítők információs szakértői bizottsága (DSI-EC) azt mondja, hogy nem jelent komoly egészségügyi kockázatot. Azonban bizonyos mellékhatásokat, például alvási nehézségeket és emésztési problémákat okozhat.

Bizonyos vérnyomáscsökkentő, immunszuppresszáns vagy koleszterinszint-csökkentő gyógyszereket szedőknek el kell kerülniük a spirulinát, a spirulinában lévő egyes vegyi anyagokkal való kölcsönhatás lehetősége miatt

Mindig konzultálj orvosoddal, hogy a spirulina használata biztonságos-e, gondosan kövesd az utasításokat.

Jó minden nap spirulinát szedni?

A mikroalgák sűrített zöldségek. A legtöbb ember szervezete hosszútávon sem tud hozzájuk szokni, tehát 4, 10 vagy 12 hónap múlva is ugyanolyan hatékonysággal tudják pótolni a mikrotápanyagokat a testünkben.

A világ számos részén a mindennapi étkezések részei a mikroalgák, és nem ismert, hogy hosszú távú fogyasztásuk bármilyen negatív hatással lenne az emberi szervezetre. 

A spirulina alga 6 egészségügyi felhasználása és előnyei

1. Tápanyagban gazdag

A spirulina tele van tápanyagokkal. Egy evőkanál (evőkanál) vagy 7 gramm (g) szárított spirulina por a következőket tartalmazza:

Fehérje: 4 g
Tiamin: a napi érték (DV) 14%-a
Riboflavin: a DV 20%-a
Niacin: a DV 6%-a
Réz: a DV 47%-a
Vas: a DV 11%-a

Kis mennyiségben tartalmaz magnéziumot, káliumot és mangánt is.

A spirulina alga kis mennyiségű zsírt is biztosít – körülbelül 1 g/evőkanál (7 g) –, amely omega-6 és omega-3 zsírsavakat is tartalmaz körülbelül 1,5:1 arányban.

Ráadásul a spirulinában lévő fehérje minősége kiválónak tekinthető, és biztosítja az összes esszenciális aminosavat, amelyre szervezetének szüksége van.

2. Erőteljes antioxidáns és gyulladáscsökkentő tulajdonságokkal büszkélkedhet

A spirulina fő összetevőjét fikocianinnak hívják, amely egy antioxidáns, amely egyedülálló kék színét is adja.

A phycocyanin segíthet az oxidatív stressz leküzdésében azáltal, hogy gátolja a gyulladást elősegítő molekulák termelődését, és lenyűgöző antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatást biztosít.

3. Csökkentheti a koleszterin- és trigliceridszintet

A spirulina alga segíthet csökkenteni az összkoleszterint, az alacsony sűrűségű lipoproteint (LDL) vagy a rossz koleszterint, valamint a trigliceridek szintjét, miközben növeli a nagy sűrűségű lipoprotein (HDL) vagy a jó koleszterin szintjét, amelyek mind kockázati tényezői a szívbetegségnek.

Egy tanulmány szerint a spirulina jelentősen javította ezeket a markereket metabolikus szindrómában és kapcsolódó rendellenességekben szenvedőknél.

4. Rákellenes tulajdonságokkal rendelkezhet

Bár további vizsgálatokra van szükség, néhány bizonyíték arra utal, hogy a spirulinának rákellenes tulajdonságai vannak.

Az állatokon végzett kutatások azt mutatják, hogy segíthet csökkenteni a rák előfordulását és a daganat méretét különböző rákos megbetegedések esetén.

5.Csökkentheti a vérnyomást

Öt tanulmány egyik áttekintése megállapította, hogy napi 1-8 g spirulina fogyasztása jelentősen csökkentheti a szisztolés és a diasztolés vérnyomást, különösen a magas vérnyomású embereknél.

Ezt a csökkenést feltehetően a nitrogén-monoxid megnövekedett termelése okozza, amely jelzőmolekula segíti az erek ellazulását és kitágulását.

6. Javíthatja az izomerőt és az állóképességet

A gyakorlatok által kiváltott oxidatív károsodás az izomfáradtság egyik fő tényezője.

A spirulina alga segíthet ennek csökkentésében, mivel a kutatások szerint javult az izomerő és az állóképesség.

Egy másik tanulmányban a spirulina-kiegészítés képes volt javítani az oxigénfelvételt egy karedzés során, a kutatók pedig megjegyezték, hogy ergogén segédeszközként működhet a sportteljesítmény javításában.

Anna

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999