Sütőtökös, paradicsomszószos sült tészta

tejmentes - tojásmentes - húsmentes

Ez a legízletesebb módja annak, hogy rengeteg tápanyagban gazdag zöldséget, például sütőtököt, paradicsomot, gombát, zöldeket és hagymát becsempészhess a vacsorába. Annyira kiadós, hogy még a legkitartóbb húsevők is elájulnak ettől a sütőtökös tésztától.

Hozzávalók:

  • 500 g száraz tészta (fussili,  szarvacska)
  • 2 ev. vaj
  • ½ csésze finomra vágott dió
  • 1 ev. plusz 2 tk. finomra vágott friss zsályalevelek
  • 2 ev. olivaolaj
  • 225 g csiperke gomba
  • 1 vöröshagyma
  • ¼ csésze paradicsompüré
  • 4 gerezd fokhagyma
  • ½ tk. pirospaprika pehely
  • 3-4 marék friss bébispenót
  • 1 tk. szárított oregánó
  • 1 tk. só
  • ½ tk. fekete bors
  • ¼ tk. őrölt szerecsendió
  • 3 csésze zöldségleves
  • 400 g sütőtökpüré

Sütőtökös, paradicsomszószos sült tészta elkészítése

Forralj fel egy nagy fazék sós vizet. Ha felforrt, add hozzá a tésztát, és főzzd 4-5 (A tésztának még keménynek kell lennie, de elég lágynak kell lennie ahhoz, hogy átharapd.)

A tésztát szűrd le és tedd félre.

Közben egy nagy serpenyőben, közepes lángon olvaszd fel a vajat. Ha már forró, add hozzá a diót és 1 evőkanál aprított zsályát. Főzd 5 percig, amíg a dió megpirul és illatos nem lesz. Ízesítsd egy csipet sóval és öntsd a keveréket egy tálba.

Tedd vissza a serpenyőt a tűzhelyre és növeld a hőt közepesre. Olívaolajon dinszteld meg a nagyon apróra vágott gombát és a vöröshagymát.

Keverd hozzá a paradicsompürét, a fokhagymát és a pirospaprika pelyhet. Főzd 4-5 percig, vagy amíg a paradicsompüré téglavörösre nem válik, és el nem kezd tapadni a serpenyőhöz. Fokozatosan add hozzá a spenótot, folyamatosan keverd, amíg a zöldek megpuhulnak.

Használhatsz fagyasztott spenótot is.

Keverd hozzá az oregánót, sót, borsot, szerecsendiót és a maradék 2 tk. friss zsályát.
Add hozzá a zöldséglevest, és keverd jól el. Add hozzá a sütőtökpürét.

Öntsd hozzá a tésztát, és addig keverd, amíg az összes tészta jól be nem vonja a szószt.

Tedd át a keveréket egy jénaiba, vagy kerámia sütőedénybe. A tetejére szórd a  vajas diós-zsályás keveréket. Fedd le alufóliával és süsd 15 percig. Majd vedd le róla és süsd tovább 7-10 percig. 

Jó étvágyat,
Anna

A videót tiktokon megtaláljátok!