Hiába az augusztus, ha már 20 fok alatt vagy a környékén van a hőmérséklet nekem már ősz van. Nagyon-nagyon szeretem a nyarat, a 30 + fokokkal, a hirtelen záporral, mindennel együtt.
De hűvösebbek már az esték, a szél is hűvösebb, közeleg az ősz.
A szilva idény szerencsére most tombol, így elkészítettem, az egyik kedvencemet belőle, a szilvás derelyét. Ti desszertnek vagy főételnek egy tartalmas leves után eszitek?
Hozzávalók:
- 1 kg burgonya
- 400 g liszt (lehet több is kelleni fog)
- 2 tk só
- kemény szilvalekvár
- zsemlemorzsa
- fahéj
- porcukor
Elkészítése:
A burgonyákat pucold meg és kockázd fel, majd tedd fel főni 1 tk sóval. Főzd teljesen puhára, majd krumplinyomóval pépesítsd az egészet.
Hagyd kihűlni kézmelegre, vagy hidegebbre. Ezt a folyamatot akár előző nap is megcsinálhatod.
Tegyél fel egy lábasba vizet forrni. Készítsd le a prézlit. A zsemlemorzsát tedd egy serpenyőbe, adj hozzá 1 tk olajat és közepes vagy alacsony lángon pirítsd meg. Figyelj rá, folyamatosan kevergesd. Sőt, ha úgy látod készen van, akkor is kevergesd néha át a serpenyőben, mert még a serpenyő hőjétől is pirulhat. Adj hozzá ízlés szerint (én 1 tk fahéjat 2 ev. nádcukrot adtam) fahéjat és cukrot.
Ha kihűlt a burgonya, add hozzá a lisztet, én először 300 g-ot adtam hozzá, majd adagoltam a többit. Add hozzá az 1 tk sót is. Gyúrd egynemű tésztává, annyira, hogy ne ragadjon. Jól lisztezd be a gyúródeszkát, vagy a pultot és nyújtsd ki kb 3-4 mm vastagra. Igyekezz téglalap alakúra nyújtani. Hajtsd félbe a tésztát picit jelöld meg, hogy hol van a fele, majd 1 tk szilvalekvárt egyenletesen adagolj ki. Mutatom képen:
Ezután hajtsd rá a maradék tésztát és óvatosan nyomkodd ki a levegőt alóla. Derelyevágóval, vagy késsel vágd körbe, majd kisebb nagyobb kockákra. A lobogó vízbe egyesével dobáld bele a tésztákat. Várd meg míg feljönnek és utána is 1-2 percig főzd. Majd szedd ki a zsemlemorzsára és hempergesd meg benne. Tedd egy külön edénybe/tányérra. Folytasd, amíg van tésztád.
A legvégén, ha szeretnéd, még szórd meg porcukorral.
Jó étvágyat,
Anna