A szódabikarbóna a háztartás legjobb súrolószere. Olcsó, nagyon hatékony és sokféleképpen használható. Összeszedtem, hogy én mire is használom, hátha segítséget nyújt neked is.

  1. Mint súrolószer, az edények legjobb takarítószere. Nemrég kaptam mamától ilyen kis diócska formát, amik az idő során már elszíneződtek és rájuk fért a nagy takarítás. Ugyanígy működik a jénai edénnyel is. Egy kevés szódabikarbónát és mosogatószert összekevertem, átsúroltam vele az edényt, hagytam állni kb. 30 percet, majd fém dörzsivel jól lesuvickoltam. A fém edények belsejét nem fémdörzsivel, hanem puhább kefével takarítom.

2. Ha már takarítás, akkor a mikrót is kitakaríthatod vele, így nem marad vegyszermaradvány benne. Egyszerűen csak oldj fel langyos vízbe egy-két evőkanál szódabikarbónát és súrold át vele a mikrót, majd tiszta vízzel mosd át.

3. A másik nagyszerű hatása a szódabikarbónának a szagtalanítás. Szitálj belőle a szőnyegre, hagyd állni fél-egy órát és porszívózd alaposan ki. Felfrissíti és szagtalanítja.

4. Nagyon jól oldja a zsírt is, éppen ezért a sütő takarításában is segítségedre lesz. Nedves törlőkendővel töröld át az egész sütőt, majd szórd be szódabikarbónával és hagyd úgy néhány percre. Majd egy dörzsisebb anyaggal, plusz egy kevés mosogatószerrel súrold át a sütőt, végül tiszta vizes ronggyal mosd tisztára.

5. Ugyanúgy a hűtőben is használhatod. Tegyél egy kis edénybe 2-3 evőkanál szódabikarbónát és helyezd el a hűt polcán. Hetente cseréld le. Természetesen nem kell a kukába dobni a már nem használt port, hanem azzal kisúrolhatod a mosogató tálcát.

6. Hangya irtásra is megfelelő. Egy adag szódabikarbónához keverj egy kevés porcukrot és szórd a vonulási helyükre. Az édes illat miatt megeszik a szódabikarbónát is, ami nem tesz jót nekik Ezt a módszert csak beltérre használd.

8. Rovarcsípésre, viszketésre is használhatod. Egy kis vízbe kavarj el egy kevés szódabikarbónát és kend a csípésre.

9. Moshatsz vele hajat is. Egyszerűen csak fél-egy liter vízbe keverj el 1-2 evőkanál szódabikarbónát és ezzel mosd meg a hajad. A végén balzsam helyett, almaecetes vízzel öblítsd le.

10. Gyomorégésre, savlekötésre is jó. Körülbelül egy-két kortynyi vízbe keverj el 1 teáskanál szódabikarbónát és idd meg. Várj az evéssel legalább negyed órát. Ihatsz rá sima vizet, hiszen nem lesz túl kellemes az íze.

Remélem ti is kedvet kaptatok arra, hogy gyakrabban és több mindenre használjátok a szódabikarbónát. Természetesen ez a fajta szódabikarbóna nem alkalmas fogyasztásra! Tehát nem a kis tasakost kell megvenni takarításra, hanem a nagy akár 2 kg kiszerelést is.

Én a bijóban szoktam meg venni, de közvetlenül a zöldboltból is meg lehet rendelni vagy venni!

Anna

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999