Teljeskiőrlésű kenyér

Élesztős - gluténtartalmú

Teljeskiőrlésű kenyér

Gyakran sütsz otthon kenyeret? Vagy úgy gondolod, hogy ehhez komoly tudás szükséges? Próbálkoztál már vele, de nem lett az igazi? Mindegy is, hogy hogyan állsz a kenyér sütéshez, ezt a receptet érdemes kipróbálnod. Miért? Mert egyszerű, finom és egészséges kenyeret tudsz készíteni! Kíváncsi vagy már a teljeskiőrlésű kenyér receptemre? Görgess lejjebb! 

Mielőtt neki kezdenél itt van néhány hasznos információ:

A legjobb a teljeskiőrlésű liszt mellett a BL80-as lisztet használni. Ez az úgynevezett búzakenyérliszt. Amit a legtöbb boltban kapható fehérliszt az a BL55. Azzal is működik a recept, de a beltartalma sajnos nagyon csekély.

Dagasztógép: nagyon jól tud jönni, ha van, hiszen ez a tészta kissé ragacsos és nem könnyű vele kézzel dolgozni, de persze nem lehetetlen.

Szakajtó: Ha úgy gondolod, hogy belevágsz a kenyérsütésbe, akkor mindenképp szerezz be egyet. Formában tartja a kenyeret, nem engedi szétterülni. Használhatsz sütőformát is helyette.

Ha kíváncsi vagy a vegán vaj receptre -iratkozz fel!

Hozzávalók:

  • 40 g teljeskiőrlésű liszt
  • 100 ml forró víz
  • 380 g teljeskiőrlésű liszt
  • 180 g fehérbúzaliszt (bl 55 vagy bl80)
  • 15 g friss élesztő vagy 4g szárított
  • 15 g tengeri só
  • 15 g vegán vaj vagy margarin
  • 330-350 ml langyos szűrtvíz (ásványvíz)

Teljeskiőrlésű kenyér elkészítése

A 40 g teljeskiőrlésű lisztet a dagasztógép táljába mérd ki. Ennek hiányában egy nagyméretű tálba mérd ki. A 100 ml vizet forrald fel, lehetőleg ne csapvizet használj, mert az élesztőgombáknak nem tesz jót. Ha felforrt öntsd a liszthez és habverő segítségével keverd ki csomómentesre.

Enyhén hígnak kell lennie, ami tökéletes. Tedd félr 10 percre.

Addig melegítsd fel a vizet kézmelegre és keverd el benne az élesztőt.

Ha letelt az idő és már nem forró a tészta, akkor szitáld bele a fehérlisztet (180g), add hozzá a teljeskiőrlésű lisztet (380g), sót, vajat. Kicsit keverd össze, hogy ne közvetlenül a sóval érintkezzen majd az élesztős víz.

Öntsd hozzá az élesztős vizet is és dagasztógéppel nagyjából 5 perc alatt dagaszd be.

Ennek hiányában elősször egy fakanállal kezd el összekeverni, majd, amikor már nagyon nem megy, akkor a kezeddel. Gyúrd legalább 10 percig.

Enyhén ragacsos tésztát kell, hogy kapj. Fedd le konyharuhával, vagy a tál tetejével. Hagyd kelni 45-60 percig.

Majd enyhén lisztezd be a gyúródeszkát vagy a pultot és egy habkártyával vagy a kezeddel (tölcsért formálva) emeld ki a tésztát a tálból és tedd a lisztezett felületre.

Emeld is fel és kezd el a két tenyered élével befelé hajtogatni az alját, tehát feszesítsd a tésztát. Erről videót a tiktokon láthatsz!

Ha kés a bucid, akkor a tetejével, tehát ami lisztes, lefelé tedd a lisztezett felületre. Takard le percre.

Majd óvatosan az ujjbegyeiddel nyomkodd szét téglalap alakúra. Az egyik hosszanti oldalát hajtsd be középre és erre hajtsd rá a másik oldalt is. Csípd össze középen és hengereld át a kezeddel. Ahol összeért a tészta az nézzen felfelé és tedd egy kilisztezett szakajtóba.

Ennek hiányában a lisztezett felületre rakd vissza (hajtással felfelé).

Takard le és 25-40 percig hagyd még kelni (ez függ a szobahőmérsékletétől, hiszen minél melegebb van, annál kevesebb idő kell neki).

Közben kapcsold be és melegítsd elő a sütőt 230 °C-ra. Egy hőálló tálba forralj vizet és tedd be a sütő aljába. Erre nincs szükség, ha van egy fedeles jénaid, kacsasütőd, vaslábasod fedővel. Hiszen a gőzt maga a kenyér fogja adni.

Ha szépen megkelt, a szakajtóban már púpos, akkor borítsd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Fontos, hogy ami most alul volt az legyen felül. Ejtsd rajta bemetszést. Ezt rád bízom, lehet egy egyenes a közepén, oldalt vagy a hagyományos három bevágás a tetején.

Spicceld le vízzel és tedd be a sütőbe. Ha tálba teszed, akkor a fedőt spricceld be vízzel.

25-30 perc leteltével vedd ki a vízzel teli tálat vagy vedd le a fedőt az edényről és a hőmérsékletet vedd vissza 200 °C-ra. Süsd még így 10-15 percig.

Rácson hagyd kihűlni!

Jó étvágyat,
Anna

A videót az elkészítésről ITT találod!

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999