Teljeskiőrlésű kenyér

Gyakran sütsz otthon kenyeret? Vagy úgy gondolod, hogy ehhez komoly tudás szükséges? Próbálkoztál már vele, de nem lett az igazi? Mindegy is, hogy hogyan állsz a kenyér sütéshez, ezt a receptet érdemes kipróbálnod. Miért? Mert egyszerű, finom és egészséges kenyeret tudsz készíteni! Kíváncsi vagy már a teljeskiőrlésű kenyér receptemre? Görgess lejjebb! 

Mielőtt neki kezdenél itt van néhány hasznos információ:

A legjobb a teljeskiőrlésű liszt mellett a BL80-as lisztet használni. Ez az úgynevezett búzakenyérliszt. Amit a legtöbb boltban kapható fehérliszt az a BL55. Azzal is működik a recept, de a beltartalma sajnos nagyon csekély.

Dagasztógép: nagyon jól tud jönni, ha van, hiszen ez a tészta kissé ragacsos és nem könnyű vele kézzel dolgozni, de persze nem lehetetlen.

Szakajtó: Ha úgy gondolod, hogy belevágsz a kenyérsütésbe, akkor mindenképp szerezz be egyet. Formában tartja a kenyeret, nem engedi szétterülni. Használhatsz sütőformát is helyette.

Ha kíváncsi vagy a vegán vaj receptre -iratkozz fel!

Hozzávalók:

  • 40 g teljeskiőrlésű liszt
  • 100 ml forró víz
  • 380 g teljeskiőrlésű liszt
  • 180 g fehérbúzaliszt (bl 55 vagy bl80)
  • 15 g friss élesztő vagy 4g szárított
  • 15 g tengeri só
  • 15 g vegán vaj vagy margarin
  • 330-350 ml langyos szűrtvíz (ásványvíz)

Teljeskiőrlésű kenyér elkészítése

A 40 g teljeskiőrlésű lisztet a dagasztógép táljába mérd ki. Ennek hiányában egy nagyméretű tálba mérd ki. A 100 ml vizet forrald fel, lehetőleg ne csapvizet használj, mert az élesztőgombáknak nem tesz jót. Ha felforrt öntsd a liszthez és habverő segítségével keverd ki csomómentesre.

Enyhén hígnak kell lennie, ami tökéletes. Tedd félr 10 percre.

Addig melegítsd fel a vizet kézmelegre és keverd el benne az élesztőt.

Ha letelt az idő és már nem forró a tészta, akkor szitáld bele a fehérlisztet (180g), add hozzá a teljeskiőrlésű lisztet (380g), sót, vajat. Kicsit keverd össze, hogy ne közvetlenül a sóval érintkezzen majd az élesztős víz.

Öntsd hozzá az élesztős vizet is és dagasztógéppel nagyjából 5 perc alatt dagaszd be.

Ennek hiányában elősször egy fakanállal kezd el összekeverni, majd, amikor már nagyon nem megy, akkor a kezeddel. Gyúrd legalább 10 percig.

Enyhén ragacsos tésztát kell, hogy kapj. Fedd le konyharuhával, vagy a tál tetejével. Hagyd kelni 45-60 percig.

Majd enyhén lisztezd be a gyúródeszkát vagy a pultot és egy habkártyával vagy a kezeddel (tölcsért formálva) emeld ki a tésztát a tálból és tedd a lisztezett felületre.

Emeld is fel és kezd el a két tenyered élével befelé hajtogatni az alját, tehát feszesítsd a tésztát. Erről videót a tiktokon láthatsz!

Ha kés a bucid, akkor a tetejével, tehát ami lisztes, lefelé tedd a lisztezett felületre. Takard le percre.

Majd óvatosan az ujjbegyeiddel nyomkodd szét téglalap alakúra. Az egyik hosszanti oldalát hajtsd be középre és erre hajtsd rá a másik oldalt is. Csípd össze középen és hengereld át a kezeddel. Ahol összeért a tészta az nézzen felfelé és tedd egy kilisztezett szakajtóba.

Ennek hiányában a lisztezett felületre rakd vissza (hajtással felfelé).

Takard le és 25-40 percig hagyd még kelni (ez függ a szobahőmérsékletétől, hiszen minél melegebb van, annál kevesebb idő kell neki).

Közben kapcsold be és melegítsd elő a sütőt 230 °C-ra. Egy hőálló tálba forralj vizet és tedd be a sütő aljába. Erre nincs szükség, ha van egy fedeles jénaid, kacsasütőd, vaslábasod fedővel. Hiszen a gőzt maga a kenyér fogja adni.

Ha szépen megkelt, a szakajtóban már púpos, akkor borítsd egy sütőpapírral bélelt tepsire. Fontos, hogy ami most alul volt az legyen felül. Ejtsd rajta bemetszést. Ezt rád bízom, lehet egy egyenes a közepén, oldalt vagy a hagyományos három bevágás a tetején.

Spicceld le vízzel és tedd be a sütőbe. Ha tálba teszed, akkor a fedőt spricceld be vízzel.

25-30 perc leteltével vedd ki a vízzel teli tálat vagy vedd le a fedőt az edényről és a hőmérsékletet vedd vissza 200 °C-ra. Süsd még így 10-15 percig.

Rácson hagyd kihűlni!

Jó étvágyat,
Anna

A videót az elkészítésről ITT találod!

Heti hírlevél

Szeretsz kertészkedni? 

Most kezded el és tanácstalan vagy, hogy mit, hogyan kellene csinálni?

Gyere és tanulj velem!

Ha szeretnél több információt, ha betekintést szeretnél a kertembe, akkor kattints a gombra.