Tepsis zöldségek

Húsmentes - tojásmentes - Gluténmentes

Szeretnél te is egy olyan receptet, amit gyorsan összedobsz és majd a sütő elvégzi a többi munkát? Ráadásul többféleképpen is felhasználhatod! Ezek a tepsis zöldségek kitűnően illenek bulgurhoz, kuszkuszhoz, rizshez, de még pite tölteléknek is! Na kipróbálod? Akkor görgess lejjebb!

Hozzávalók:

  • 400 g sütőtök
  • 2 szál sárgarépa
  • 2 fej lilahagyma
  • 2 szál szárzeller
  • 1 piros kaliforniai paprika vagy 2 kápia
  • 2 gerezd fokhagyma
  • friss vagy szárított rozmaring
  • olivaolaj
  • só, bors
  • 1/2 tk chilipehely
  • 1 tk szárított oregánó
  • 250 ml száraz vörösbor
  • 400 g (1 konzerv) hámozott egész paradicsom 
  • 400 g (1 konzerv) cannellini bab
  • 120 g vegán feta – elhagyható
  • 30 g baby spenót vagy rukkola
  • 1 citrom

Tepsis zöldségek elkészítése:

Melegítsd elő a sütőt 200 °C-ra. Hámozd meg a tököt és a sárgarépákat, tisztísd meg a hagymákat, vágd le a szárzellerek két végét, magozd ki a paprikát. Apríts mindent nagyobb darabokra és tedd az összeset egy nagy tepsire, aminek magas a fala is!

Öntsd nyakon olívaolajjal (nem kell sokkal 2-3 evőkanál elég lesz), majd szórd meg rozmaringgal, oregánóval, chilipehellyel és reszeld vagy nyomd rá a fokhagymákat. Alaposan forgasd össze majd told be a sütőbe 40 percre.

Ha letelt a sütési idő, akkor öntsd rá a vörösbort, a konzerv paradicsomot, amit egy kanállal nyomkodj össze egy kicsit. Mehet rá a bab is és forgasd jól össze. 

Ha van vegán fetád otthon, akkor morzsold a tetejére és tedd vissza újabb 40 percre a sütőbe.

Ha minden puha lett, akkor szórd meg spenóttal, facsarj rá egy citrom levét és forgasd megint össze. Tálalhatod főtt bulgurral, rizzsel vagy mehet egy pitébe is.

Ha rukkolát használsz, akkor azt csak a tálaláskor szórd rá!

Elkészült a tepsis zöldségek.

Jó étvágyat!
Anna