A sütőtök az egyik kedvenc zöldségem, miért is ne rakjak hozzá csokit, lisztet és fűszereket? Pont így született ez a recept is. Legtöbbször október-november táján szoktam enni, hiszen akkor van igazán szezonja, de még mindig lehet a piacon kapni. A tök nagyon jól helyettesítheti a tojást, ízre nem mondanám meg, hogy sütőtök van benne. Na de nézzük csak a receptet:
Hozzávalók:
- 220g liszt (a legjobb, ha Bl 80-ast használtok, nem a sima fehér lisztet.)
- 1 evőkanál lenmagpehely
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 és egy kicsi teáskanál őrölt fahéj
- fél teáskanál őrölt gyömbér
- fél tk só
- egy csipet szerecsendió
- egy csipet őrölt kardamom
- 240g sült sütőtök
- 70g olvasztott vegán vaj vagy margarin
- 1/4 csésze (60ml) juharszirup/agave
- 40g nádcukor/kókuszvirágcukor
- 1 evőkanál sótlan mogyoróvaj (ez nálam házi mogyivaj)
- 180g étcsoki (a legjobb lenne a sütésálló csoki csepp de az ritkán van nálam)
Először is érdemes egy fél sütőtököt sütőben megsütni.
Aztán egy nagyobb tálban mérd ki a lisztet és a fűszereket. Egy másik tálban az olvasztott vajat, juharszirupot, cukrot, mogyoróvajat és a sütőtököt. Alaposan keverd össze. Ha nem szeretnéd, hogy egy-két nagyobb darab tök legyen a kész sütiben, akkor érdemes sütés után krémesíteni és úgy hozzáadni.
Közben darabold apró darabokra az étcsokit, vagy mérd ki a csokicseppeket.
A tökös cuccot keverd alaposan össze a lisztes keverékkel, majd mehet bele a csoki is.
A sütőt melegítsd elő 175 fokra. Egy tepsit bélelj ki sütőpapírral.
A kezedet nedvesítsd be és egy nagyobb csipetet vegyél ki a masszából, gömbölyítsd ki. Tedd a tepsire és a tenyereddel nyomd le. Ha szép kerek formát szeretnél, akkor igazíts rajta. A következővel is így járj el,tedd olyan 5 cm távolságra egymástól a gombócokat.
Ha kész, mehet a sütőbe és kb 10 perc alatt süsd aranybarnára.
Hagyd a sütiket 2-3 percig hűlni a tepsiben, majd tedd rácsra.
Jó sütést,
Anna