Sokan gondolhatják úgy, hogy környezettudatosan élni, csak falun lehet. Ott lehet megalkotni azt a életet, ami belefér egy zero waste életmódba. Mások pedig azon a véleményen vannak, hogy csak városban lehet, mert ott kapni meg minden kiegészítőt ehhez az életmódhoz. Vajon melyik lehet az igaz?

Sztorim

Hogyan is lehetne összeegyeztetni a városi életformát a tudatos, környezetbarát életmóddal? Véleményem szerint mi sem egyszerűbb ennél. Sokkal több lehetőség nyílik egy városban, mint egy faluban, viszont az is igaz, hogy a falusi élet egy kissé lelassítja az embert, sokkal inkább tud magára figyelni. Falusi lány vagyok, aki Budapesten él már 10 éve és látom, érzem a különbséget. Itt mindent meg tudok venni, amit csak szeretnék, de jó ez? Mivel mindenhez hozzájutok, így semmi se ösztökél arra, hogy kreatív, akár minimalista legyek?

Ezen a ponton lép életbe a tudatos gondolkodásmód. Tudom, hogy bármit megvehetek, legyen szó valamilyen vegán összetevőről, különleges fűszerről, vagy luffa szivacsról stb. Mégse vásárolok össze mindent, mert mindeközben gondolkozok. Attól, hogy valami van, létezik, elérhető számomra, még nem fogom megvenni.

Tudatosan élni: csak kérdezd magad

A tudatos gondolkodásnak, életmódnak éppen ez a lényege, csak azt vedd meg, amire tényleg szükséged van. Gondold át, azzal, hogy egy szivacsot megveszel mihez járulsz hozzá. Ha egy csirkecombot megveszel mihez járulsz hozzá? Mit és kiket támogatsz a pénzeddel? Kinek adod oda pénzed? Mit teszel a környezeteddel, a bolygóval ha megveszel bizonyos terméket? Tényleg szükséged van rá, nincs más, ami már otthon van és tudná helyettesíteni? Tényleg kell, vagy csak a marketing fogott meg? Ezekkel és hasonló kérdésekkel kellene boltba menni. Nem úgy, hogy az is akciós, meg az is akciós, akkor megveszem.

Városban könnyebb az élet!

Én nem így gondolom, viszont ehhez kellett egy kicsit változtatnom a szemléletmódomon. Volt idő, amikor nagyon befeszültem azon, ha nem olyat, vagy nem úgy tudtam meg venni, megcsinálni, ahogyan azt akartam, vagy kellett volna. Mondjuk otthon (vidéken) főzni akartam magamnak valamit, de nem találtam egy bizonyos összetevőt a boltba és a zöldségesnél. A múltbeli énem kiakadt volna és menekült volna, hogy nem hiszi el, hogy itt nem lehet „semmit” se megvenni. Idővel rájöttem, hogy csak túl szigorú voltam magamhoz és nem nyitottam ki eléggé a szemem. Hiszen minden helyettesíthető mindennel. Legyen az egy fűszer, zöldség, vászon szatyor… akármi.

Vidéken bonyolult tudatosan élni?

Ha te vidéken élsz, de környezettudatos életmódot szeretnél élni, netalántán növényi étrendet folytatni, ne csüggedj el. Az élethez, legyen az akármilyen, nem kell különleges összetevő. Legyél kreatív, kapcsolj ki és csak főzz, takaríts, vásárolj azzal és abban, amit otthon találsz! Éld az életed úgy, hogy kihozod belőle a legjobbat, figyelj oda a környezetedre, és tegyél valamit érte. Hiszen nem a bolygónk van mi értünk, és mi se érte. Ennek egy olyan kapcsolatnak kellene lennie, ahol mind a két fél ad és kap.

Szerintem a legfontosabb az, és függetlenül attól, hogy hol élsz, az az, hogy tegyél meg minden tőled telhetőt. Nem kell mindent tökéletesen csinálni, csak csináld! Vágj bele egy olyan életmódba, ahol nem az számít, hogy a legújabb tárgy birtokosa vagy, ahol nem az számít, hogy milyen cuki, divatos, irigylésre méltó dolgot vettél meg.

Csak egy valami számít: mit tettél azért, hogy élhető bolygót hagyj magad után?

kép: staywildswim.com

Anna

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999