Az öltözködésünk:

Biztos vagyok benne, hogy sokatokban felmerül a kérdés, hogy mi a gond a ruhákkal, a trendekkel, az öltözködéssel. Mi az, hogy tudatosság az öltözködésünkben? Mindjárt el is mondom, de előtte pár szó a ruhaiparról és a Fast Fashion-ről. A ruhaipar a második legszennyezőbb ipar az olajipar után! Miért is? Először is rengeteg növényvédőszert használnak például a gyapottermeléshez, ráadásul ennek a növények nagy a víz igénye is. Egy fehér póló előállításához 2700 l vízhez van szükség. Továbbá az egyik legnagyobb CO2 kibocsájtók a ruhaipari gyárak. Évente a ruhagyártás miatt kb. 70 millió fát vágnak ki! Ezzel nem csak állatok ezreinek az élőhelyét szüntetik meg, de a légköri oxigén is csökken, azaz nő a CO2. Ráadásul a ruhaiparban dolgozók 85 %-a nő vagy gyerek, akik napi 1-2 dollárért dolgoznak jó esetben. Ez egyáltalán nem etikus.

Greenpeace készített egy felmérést 2011-ben a világmárkák ruháiknak a mérgező anyagtartalmáról. A rengeteg mérgező anyagokat találtak, amik ugye nem csak a környezetre károsak, de ránk is, hiszen a bőrünkkel érintkeznek, ami a legnagyobb szervünk!

Sokan néhányszor (vagy csak egyszer) hordanak egy ruhadarabot főleg, ha silány, fast fashion (gyorsan, sokat, olcsón gyártanak) ruhákat vesznek, hiszen ezek csak néhány viseletet bírnak ki, aztán pedig kidobják a kukába, hiszen a legtöbbet még eladományozni sem lehet. Ez csak pazarlás és környezetszennyezés.

Talán kijelenthető, hogy, ha új fast fashion ruhát veszel, nem teszel jót sem a pénztárcádnak, sem magadnak, sem az emberiségnek, de a környezetnek sem! A kis vállalkozásoktól, magyar vállalkozásoktól vásárolt magas minőségű ruhák, azok amik drágábbak, de sokkal tovább hordhatóak és tudod ki készítette.

Összeségében elmondható, hogy az általános ruhaipar egy etikátlan, átláthatatlan, környezetszennyező és (akár) mérgező is! Mit tehetsz, ha változtatni szeretnél és TE nem szeretnél hozzájárulni ehhez? Tehát hogyan lehet az öltözködésed tudatos, hiszen ez nem anyagi kérdés, inkább időráfordítás!?

Csupán 10 lépésre van szükséged, hogy tudatosan, etikusan vásárolj ruhákat:

 1. Iratkozz le minden hírlevélről, aminek köze van a vásárlás ösztönzéshez. Főleg a híresebb Fast Fashion márkák (H&H, C&A, MANGO, ZARA Stb.) csábító akciókat hirdető hírleveliről! Csak arra ösztökélnek, hogy vásárolj, hogy nem vagy elég divatos, újra itt az ezredik kollekció… Szabadulj meg minden marketing levéltől, ami nem támogatja a fejlődésedet, ami csak pénzkidobáshoz vezet!
 2. Olvass utána a ruhaiparnak, nézz dokumentumfilmet, legyél tisztában azzal, hogy mi történik a ruháid mögött. Ki készítette, hogyan készült és milyen körülmények között. Így a motivációd se vész el és tisztán fogsz látni. Ajánlom a „The True Cost” filmet, „Bitter Seeds”, „China Blue”, „Deadly Fashion & The Hunt for a Living Wage”
  Blogok: Holyduck.hu, fenntarthatodivat.hu, ruhastory.com,
 3. Menj el egy színtanácsadásra, vagy járj utána te magad. Mi is az a színelmélet? Mindenki besorolható a bőrszíne-árnyalata, a természetes hajszíne, szemszíne alapján egy színtípusba, azaz Ősz, Tél, Tavasz vagy Nyár. Bizonyára te is észrevetted, hogy egy-egy szín vagy színárnyalat jobban áll, frissebbnek, üdébbnek hat az arcod tőle, míg egy másik árnyalat sápaszt, nem emeli ki a vonásaidat. Épp ezért, ha tisztában vagy a színeiddel, akkor nem futsz bele olyan ruhavásárlásokba, amiket otthon felvéve már nem is tetszik annyira. Ezt egy színtanácsadáson könnyen meg tudják neked mutatni és mondani, utána pedig tanácsokkal látnak el. Szerencsére itthon is már sokan foglalkoznak színtanácsadással, mint például: Mengyán Eszter, Huszka Ági és még sokan mások.
 4. Nézd át a ruhatáradat! Ha tisztában vagy a színeiddel, alakoddal, hogy mi áll jól és mi nem, mi emeli ki a szépségedet, akkor ezzel az új szemüvegen keresztül nézd át a ruhatárad. Az összes ruhádat alaposan vizsgáld meg, próbáld fel és nézd meg magad lehetőleg természetes fénynél.
 5. Szelektálj! Ezek után vedd négy felé a ruháidat. Első kupac, ami tökéletes számodra, hordható állapotú és szereted is. Második kupac, ami még hordható, de nem a te stílusod, már tudod, hogy nem a te színed ez megy az adományboltokba. Harmadik kupac, amiket már te is sajnálnál adományba adni, azaz hordhatatlanok. Negyedik kupac, amiket úgy érzed el lehet adni, hiszen sokba került neked, vagy egyszersem volt rajtad. Ehhez nagy segítség:
  Instagramon elérhetitek: zsu_gardrobmaniaja! Ő vezeti a fenntarthatodivat.hu weboldalt is. Szívből ajánlom!
 6. Várj néhány hónapot! Várj és ne vásárolj semmilyen ruhadarabot. Abból öltözködj, ami megmaradt a szelektálás után. Így megfigyelheted, akár jegyzetelheted is, hogy pontosan mire van szükséged!
 7. Alakíts ki (lassan, akár hónapok alatt) egy jól variálható ruhatárat. Amikor kész a lista, akkor is szigorú szemmel nézd végig és mérlegelj, hogy tényleg mire van szükséged. Legyen minél inkább jól variálható a ruhatárad, így például egy pólót akár 5-6 féleképpen is hordhatsz.
 8. Nézz szét turikban, használtruha csoportokban a közösségi médiában, barátokkal, családdal lehet csereberét tartani, lehetőleg magyar márkától, kis vállalkozástól vásárolj, minőségi anyagokból készült ruhákat. A ruhatáradat felelősséggel rakd össze, minőségi, hosszú éveken át szolgáló darabokból álljon. Az sem baj, sőt legyen is az épp aktuális divatnak megfelelő ruhadarabjaid. Azonban az időtálló, egyszerű, minőségi darabokkal mindig jól fogsz járni.
 9. Vigyázz a ruháidra, mosd a használati útmutató szerint, dobd fel valamivel, hord ameddig csak tudod, utána pedig adományozd el, add el, vagy ha nagyon nem menthető akkor ruhakonténerbe dobd, amikből később géprongy, szigetelés stb. készülhet.
 10. Olvasd el a címkét és mérlegelj, hogy megéri-e megvenni a poliészter ruhát, vagy inkább bio pamutot, lent választasz? Most már tudod, hogy melyik anyag éri meg leginkább neked, a környezetnek, hiszen a második pontban utána néztél ennek.

Rád van bízva, hogy felelősséggel vásárolsz, vagy sem! Egyet azért tarts észben: Senki sem tökéletes és hibázni emberi dolog!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999