A kozmetikumok:

Ebben a témában leginkább arra szeretnék kitérni, hogy gyakran csak azért veszünk meg valami kozmetikumot/ sminkterméket mert láttuk reklámban (végül is ez a dolguk a reklámoknak). Ki az, aki utána jár és megfontolja, mindig elolvas mindent az adott termékről, mielőtt megvenné? Ha kozmetikumokról van szó, akkor nagyon körültekintőnek kell lennünk, hiszen nagyon nem mindegy mit használunk az arcunkon, a hajunkon és a testünkön. A bőrünk a legnagyobb szervünk, vigyázzunk rá. Rengeteg féle arcápolási terméket lehet a drogériában kapni, aminek szerintem a fele semmire se való. Bedőlünk a reklámoknak, az influenszereknek. Mindig lesz egy-egy felkapott termék, azt gondolom, hogy ezek nem ördögtől valók, csak nézzünk utána, kérdezzünk meg szakértőt akár. A huszadik fátyolmaszk, valószínűleg ugyanazt tudja, mint az előző 19. Továbbá, arcápolási rutint nem 30-40 évesen kell kialakítani, hogy eltüntessük a ráncokat (mert azt nem lehet, max halványítani), hanem 20-25 évesen kell odafigyelni a bőrünkre. Nem kell megijedni a szérum szótól, vagy attól, hogy az nem természetes, laboratóriumban állították elő, stb. Hiszen mindent, amire az van ráírva NATUR, ÖKO, BIO stb. azt is ugyanott készítették!

Szerencsére a tudatos bőrápolás, a rutinok kialakítása már egyre inkább teret hódít és azt veszem észre, hogy a youtube-on és az Instagramon is egyre több szakember foglalkozik ezzel a témával.

A sminktermékeket pedig (nagy általánosságban) képesek vagyunk mi nők felhalmozni. Mindig van valami új, egy jobban fedő alapozó, egy csoda jó szempillaspirál. Akkor már kellene egy új szemhéjpúder is, ahhoz kevés az ecsetem… sorolhatnám. Ha nem is mindegyikben, de sokan magukra ismerhetnek. Nem gondolom, hogy akkora baj lenne, ha sokféle termék van otthon, de akkor azok legyenek is elhasználva. A sminktermékeknek is van lejárata, megromlanak, becsomósodnak. Ha megvettél valamit használd is el, ha pedig mégsem jó neked ajándékozd el.

Beszéljünk az SLS és SLES-ről!

A nátrium-lauril-szulfát (SLS) egy, a szappanokban, samponokban, tusfürdőkben és fogkrémekben gyakran használt vegyszer. Felületaktív anyagként csapdába ejti a zsíros szennyeződéseket, melyek így vízzel könnyedén lemoshatóvá válnak. Emellett hatásos habképző is: a folyadékokat habbá alakítja, így készül az a sűrű hab, amit a legtöbben arc- és hajmosáskor, valamint fürdéskor úgy szeretünk. Az  SLS és SLES készülhet szintetikus, kőolaj alapból és  természetes kókuszolajból  is, de a gyártóknak ezt nem kötelességük feltüntetni.
A legtöbbünk csak akkor érzi magát igazán tisztának, ha a szappan vagy sampon eléggé habzik, viszont azok a szulfátok, amelyek ezt a sűrű habot alkotják, száríthatják a bőrt, a hajat pedig durva tapintásúvá tehetik.

Az SLS irritálja a bőrt, súlyosbítja a bőrbetegek tüneteit, irritálja a szemet, aftákat okozhat a szájban, irritálja a szájnyálkahártyát, lassítja a sebgyógyulást.

Nagyon nehéz SLS és társai mentes sampont találni, de nem lehetetlen. Tusfürdő helyett én már több, mint 2 éve szappant használok (Napvirágszappan), és, amikor úgy adódik, hogy tusfürdőt kell használnom, nagyon fura, nagyon rossz érzés volt. Nekem érzékeny a bőröm és a fejbőröm is, amiben SLS vagy SLES, SCS található viszketek.

Számomra mit is jelent a tudatosság, amikor a kozmetikumokat és sminktermékeket választok ki?

  1. Mindig elolvasom a címkét, és amit nem ismerek, akár ki is keresem a neten.
  2. De leginkább már otthon kutatómunkát végzek. Problémás bőröm van, így nagyon nem egyszerű bármit is találni, de mindig van megoldás.
  3. Nem dőlök be a reklámoknak, az influenszereknek (bár nem is követek senkit, aki az lenne).
  4. Azonban ajánlásokat mindig meghallgatok, de egyből semmit se vásárolok meg. Itt jön az egyes és a kettes pont. Tehát utánajárok, és összetevőket olvasok.
  5. Sminktermékeknél is ugyanez a helyzet, bár itt még közre játszik nálam az is, hogy állatkísérletmentes és lehetőleg vegán legyen a termék.
  6. Ha a hajamról van szó (de más termékekről is), ami legfontosabb, hogy semmibe se legyen SLS vagy bármelyik al-változata. Ne tartalmazzon parabénereket, parfümöt, szilikont és alkoholt.

Az állatkísérletekről már szót ejtettem, az egyik blogbejegyzésemben és teljesmértékben ellene vagyok. Feleslegesen ártani és szenvedést okozni nem szeretnék senkinek sem. Egyes becslések szerint évente 500 000 000 állaton végeznek állatkísérleteket. Az esetek többségében kutyákon, csimpánzokon, egereken, patkányokon és nyulakon tesztelnek, de előfordulhat az is, hogy halakon, lovakon, madarakon vagy macskákon végzik a kísérleteket, az esetek 70-80%-ában mindenféle érzéstelenítés nélkül. Ráadásul minden állatot boncolnak, tehát biztos halál vár rájuk. 

A naturalskin.hu oldalon sokféle márkától (kedvencem az INIKA) találsz állatkísérletmentes, természetes alapanyagú bőrápolási termékeket.

Bár én itt megjegyezném, hogy attól, hogy valami természetes, vagy natur, bio, öko mit tudom én, nem jelenti azt, hogy jó is a bőrödnek.
A skinsmart.hu oldalon és youtube-on ismerkedhettek tanulhattok a bőrápolás témájában. Egy éve találtam rájuk és azóta használok szérumokat és krémeket a bőrömön.
Instagramon elérhetitek az okosszepseg-et, ez a lány igazán szókimondó, de én imádom a stílusát! Tőle is rengeteget tudtok tanulni, be is jelentkezhettek hozzá rutinozásra.

Instagram/youtube-on még TP Makeup, Takács Petrát ajánlom, ő profi sminkes és kozmetikus, aki a tudatos bőrápolás „nagykövete” számomra.

Keresgélj, kutakodj és fejlődj! Legyen ez a heti mottód.

Anna

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999