Vegán enchilada
Ha még új vagy a növényi alapú étrendben és szeretted a mexiói ízeket, akkor ezeket a vegán enchiladákat muszáj kipróbálnod! A töltelék kiadós, füstös és húsos, a tetejére öntött klasszikus enchiladas szósz pedig megadja azt a nosztalgikus ízt, ami hiányzik.
Hozzávalók
- 2 ev. olívaolaj
- 1 csomag marinált vagy füstölt tofu (180g)
- ½ hagyma apróra vágva
- 3 gerezd fokhagyma aprítva
- 1 konzerv kidney bab
- 2 tk őrölt kömény
- 1 tk fűszerpaprika
- ¼ tk folyékony füst – elhagyható
- 2 ev. szójaszósz
- só ízlés szerint
- vegán sajt elosztva
- 8 db tortilla
- 2 csésze enchilada szósz
- Tálaláshoz: reszelt saláta, salsa, vegán tejföl, guacamole, koriander stb.
Vegán enchilada elkészítése
Egy nagy serpenyőben közepes lángon hevítsd fel az olívaolajat.
Amíg az olaj melegszik, készítsd el a tofut keveréket. Ha van konyhai robotgéped, szaggasd fel a tofu-tömböt kisebb darabokra, és tedd a robotgépbe. Pörgesd addig a tofut, amíg akkora lesz, mint a darálthús. Ha nincs konyhai robotgéped, csak vágd fel vagy morzsold apró darabokra a tofut.
Amikor az olaj felforrósodott, add hozzá az apróra vágott hagymát, és áttetszővé párold.
Add hozzá a darált fokhagymát és a tofut és főzzd addig, amíg a tofu barnulni nem kezd.
Add hozzá a lecsepegtetett és átöblített babot, valamint a fűszereket, és keverd össze. Végül öntsd rá a szójaszószt és a folyékony füstöt, majd keverd el.
Kóstold meg a keveréket, és adj hozzá még sót vagy fűszereket ízlés szerint.
Melegítsd elő a sütőt 175 °C-ra, és kezd el összerakni az enchiladákat. Önts körülbelül ½-1 csésze enchilada szószt egy közepes jénai vagy kerámiatál aljára.
Helyezz egy tortillalapot egy tiszta felületre és tegyél bele 1-2 evőkanál tofu bab keveréket. Ezután szórj rá reszelt vegán sajtot és tekerd fel a tortillát. Hajtással, azaz a végével lefelé tedd bele a szósszal borított edénybe. Ezt addig folytasd, amíg a tofukeverék el nem fogy. Nyolc darabnak ki kell jönnie belőle.
Öntsd rá a maradék enchilada szószt és egyenletesen oszd el a tortillákon. Az enchiladák tetejét szórd meg a reszelt vegán sajttal.
Süsd az enchiladákat fedő nélkül körülbelül 20 percig.
Melegen tálald például reszelt salátával, salsával, vegán tejföllel, guacamole-val, korianderrel stb.
Jó étvágyat,
Anna
A videót róla a tiktok csatornámon megtaláljátok! Kattints ide hozzá!