Fonott kalácsot nem csak húsvétkor lehet enni ám 🙂 Ősszel valahogy számomra magával értetődő, hogy kalács sül a sütőmben, a sütőtök után. Valahogy az esős, hűvös idő magával hozza a benti kuckózást, frissen sült kaláccsal teával vagy forró csokival, hmmm… 🙂

A recept nagyon egyszerű, csak némi türelemre van szükség.

Hozzávalók kb 500 g-os kalácshoz:

  • 300 g fehér tönkölyliszt (sima búzaliszt is jó)
  • 50 g rétesliszt 
  • 35 g nádcukor (porrá őrölve)
  • 30 g olaj
  • 170-175 ml kéz meleg víz vagy növényi tej
  • 1 csomag szárított élesztő
  • 3 g só

Kenéshez: 2 tk porcukor 2 tk vízzel kikeverve (elhagyható)

Vegán fonott kalács elkészítése:

Először is a lisztet szitáld egy tálba, keverd el benne a cukrot és a sót, majd az élesztőt. Lassan csurgasd hozzá a vizet. Ez liszt függő is, hogy éppen mennyit vesz fel,majd csurgasd hozzá az olajat is. Ragacsos, de kéztől elváló tésztát kell gyúrni,lágy legyen, ne kemény.

Majd fedd le a tálat egy konyharuhával és 30-40 percet hagyd kelni. Duplára keljen az a fontos.

Ha megkelt akkor oszd hat fele, formázz (virgolj) belőle kis gömböket. Takard le egy 10 percre, addig nézd meg ennek a videónak a végét (2:30), hogy hogyan fond össze: kalács fonás

Vagy :

A lényeg, hogy először keresztbe tesszük a kezünket és a két szélső rudat megfogjuk. Keresztezzük őket, tehát a kezünk már nincs keresztben. Aztán a jobb kezünkben lévő tésztát letesszük baloldalra belülre. Ugyanezzel a kezünkkel a bal oldalt megfogjuk a legszélső tésztát. Keresztezzük a két tésztát, amik a kezünkben vannak és most a bal kezünkben lévő tésztát tesszük le jobb oldalra belülre. Ugyanezzel a kezünkkel megfogjuk a jobboldali legszélső tésztát. Folytatva ezt addig, amíg el nem fogy a tészta. Jó alaposan nyomkod le a tésztavéget és tedd be alá. Néhányszor hengereld át. 

Ha készen vagy, akkor takard le és hagyd kelni még 15 percig, közben kapcsold be a sütőt 180 fokra.

Ha letelt az idő, és szeretnéd, kend le a porcukor és víz keverékével majd süsd olyan 15 -20 percet.

Kellemes sütést,
Anna

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999