Fonott kalácsot nem csak húsvétkor lehet enni ám 🙂 Ősszel valahogy számomra magával értetődő, hogy kalács sül a sütőmben, a sütőtök után. Valahogy az esős, hűvös idő magával hozza a benti kuckózást, frissen sült kaláccsal teával vagy forró csokival, hmmm… 🙂
A recept nagyon egyszerű, csak némi türelemre van szükség.
Hozzávalók kb 500 g-os kalácshoz:
- 300 g fehér tönkölyliszt (sima búzaliszt is jó)
- 50 g rétesliszt
- 35 g nádcukor (porrá őrölve)
- 30 g olaj
- 170-175 ml kéz meleg víz vagy növényi tej
- 1 csomag szárított élesztő
- 3 g só
Kenéshez: 2 tk porcukor 2 tk vízzel kikeverve (elhagyható)
Vegán fonott kalács elkészítése:
Először is a lisztet szitáld egy tálba, keverd el benne a cukrot és a sót, majd az élesztőt. Lassan csurgasd hozzá a vizet. Ez liszt függő is, hogy éppen mennyit vesz fel,majd csurgasd hozzá az olajat is. Ragacsos, de kéztől elváló tésztát kell gyúrni,lágy legyen, ne kemény.
Majd fedd le a tálat egy konyharuhával és 30-40 percet hagyd kelni. Duplára keljen az a fontos.
Ha megkelt akkor oszd hat fele, formázz (virgolj) belőle kis gömböket. Takard le egy 10 percre, addig nézd meg ennek a videónak a végét (2:30), hogy hogyan fond össze: kalács fonás
Vagy :
A lényeg, hogy először keresztbe tesszük a kezünket és a két szélső rudat megfogjuk. Keresztezzük őket, tehát a kezünk már nincs keresztben. Aztán a jobb kezünkben lévő tésztát letesszük baloldalra belülre. Ugyanezzel a kezünkkel a bal oldalt megfogjuk a legszélső tésztát. Keresztezzük a két tésztát, amik a kezünkben vannak és most a bal kezünkben lévő tésztát tesszük le jobb oldalra belülre. Ugyanezzel a kezünkkel megfogjuk a jobboldali legszélső tésztát. Folytatva ezt addig, amíg el nem fogy a tészta. Jó alaposan nyomkod le a tésztavéget és tedd be alá. Néhányszor hengereld át.
Ha készen vagy, akkor takard le és hagyd kelni még 15 percig, közben kapcsold be a sütőt 180 fokra.
Ha letelt az idő, és szeretnéd, kend le a porcukor és víz keverékével majd süsd olyan 15 -20 percet.
Kellemes sütést,
Anna