Megláttam a boltban a laskagombát és akkor rájöttem, hogy milyen régóta nem ettem „gyrost”. Nem hiányzott, jobban szeretem az új ételeket, mint a húsos ételeket veganizálni, de most nagyon megkívántam. Gyorsan beszereztem mindent, és neki álltam, számomra nagyon hozza a gyros élményt. Próbáljátok ki:
Hozzávalók:
- 500 g laskagomba
- gyros fűszerkeverék
- bors
- 1 tk pirospaprika
- csipet szárított fokhagyma
- 1 fej saláta
- paradicsom
- uborka
- kínai kel vagy káposzta
- 1/2 db vegán tejföl
- 2-3 ev vegán majonéz
- 1-2 tk szárított/friss kapor
- tzatziki fűszerkeverék (elhagyható)
- só, bors
- krumpli vagy édesburgonya
Elkészítése:
A laskagombát mosd meg és tépked csíkokra, mintha tépett hús lenne. Ezután egy kevés olajban keverj el gyros fűszerkeveréket. Itt rád bízom, hogy mennyit használsz, de utólag is tudsz még a serpenyőben fűszerezni. Öntsd rá a gombára az olajos keveréket és jól forgasd össze.
Melegítsd fel a serpenyőt, majd közepes hőfokon kezd el pirítani a gombát. Egy kicsit lehet, hogy letapad, de ne tegyél hozzá több olajat! Fűszerezheted még egy kis pirospaprikával, szárított fokhagymával. Mindenféleképpen kóstolj! Pirítsd le jól, majd tedd félre.
A krumplit hámozd majd vágd tetszőleges alakúra és süsd meg a sütőben 200 C°-on kb 25 percig. Közben készítsd el a salátát, tegyél bele olyan zöldséget, ami neked szimpatikus.
Készítsd el a „tzatzikit” is. Igazából csak egy mártás, nem igazi tzatziki, mert nem volt kedvem uborkát reszelni 😀 De készíthetsz természetesen azt is.
Ha minden megsült élkészült, csak tegyél a tányérra mindenből és falatozz!
Jó étvágyat,
Anna