A jókai bableves egy egytálétel, lényegében tejfölös bableves, ami Jókai Mór regényíró nevét őrzi. Az író kedvenc eledele volt. Krémes, sűrű ízletes bableves. Vegán módon is elkészíthető, húsmentesen is isteni!

Hozzávalók:

  • 2 konzerv kidney bab
  • 4 szál sárgarépa
  • 2 szál fehérrépa
  • 1 nagyobb vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • kevés zellerzöld, petrezselyemzöld
  • 2 liter víz
  • só, bors
  • 2 tk füstölt pirospaprika
  • 1 tk majoranna
  • 2 levél babérlevél
  • 1 mokkáskanál őrölt kömény
  • Habaráshoz:
  • 1 kis doboz növényi tejföl
  • 1,5 ev. liszt
  • 2 dl növényi tej (mandula)

Vegán jókai bableves elkészítése

Aprítsd fel a vöröshagymát, a répákat és mosd át a babot.

Kevés olajon dinszteld meg a hagymát, majd ahogy barna színe van, reszeld bele a fokhagymákat!

Pirítsd még így 1 percig, majd szórd meg füstölt pirospaprikával, sóval és borssal. Lassú tűzön kavargasd, majd add hozzá a felaprított répákat és egy pici vizet, majd pirítsd meg a zöldségeket is.

Mindaddig tegyél fel 2 liter vizet forrni.

Ha felforrt öntsd a répákra és add hozzá a köményt, babérlevelet, majorannát, zeller-és petrezselyemzöldet.

Fedd le és 15-20 percig főzd, amíg félig puha nem lesz a répa. Ezután add hozzá a babot és főzd még 10 percig.

Közben készítsd el a habarást. A tejfölt, növényi tejet és a lisztet keverd ki csomómentesre. Óvatosan csurgasd a levesbe, miközben kevergeted, így nem lesz darabos. 

Forrald fel és főzd 1 percig, majd zárd le!

Tálald friss kenyérrel!

Mindenképpen próbáld ki!

Anna

 

A videót tiktokon megtaláljátok!

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999