A piték közül ez a kedvencem! Szaftos belül, omlós kívül… Enyhén savanykás meggy és az édes, fahéjas tészta kombinációja abbahagyhatatlan süteménybe bontakozik ki 😀 Na jó, azért ennyire nem magasztalom túl, végül is egy egyszerű pite, amiben a tölteléke krémes meggy. Íme az én vegán meggyes pite receptem:
Hozzávalók 23 cm formához:
- 350 g liszt
- 3 ek. porcukor
- 1/2 tk. só
- 200 g vegán vaj vagy margarin
- 3 ek. hideg víz
- 1/2 tk. fahéj
Meggy töltelék:
- 1 üveg meggybefőtt+ 100 g fagyasztott meggy
- 1/2 tk fahéj
- 5-6 ev. cukor
- 1 púpos ev. keményítő
Vegán meggyes pite elkészítése:
A lisztet, a porcukrot, fahéjat és a sót alaposan keverd el, majd kockázd hozzá a hideg vajat. A kezeddel kezd el morzsolni. Nem lesz egyszerű feladat, de igyekezz minél gyorsabban, hogy ne olvadjon meg túlságosan a vaj. Ha már nagyjából apró darabokban van a vaj, akkor add hozzá a vizet, mindig csak egy evőkanalanként. Gyúrd gyorsan össze egy gombóccá és becsomagolva tedd a hűtőbe 30 percre.
Ha fagyasztott meggyet is használsz tedd egy kis lábasba és olvaszd fel. Én házi meggybefőttet használtam, a 720 ml-s üveg tele volt és fél csomag fagyasztott meggyet. A befőtt levéből ments meg nagyjából 1 dl és abban keverd el a keményítőt, cukrot és a fahéjat. Öntsd a fagyasztott meggyhez és lassú tűzön melegítsd fel, mikor felbugyog, kevergesd még 1 percig, majd vedd le a tűzhelyről.
Melegítsd elő a sütőt 180-185 °C-ra. A tésztát vágd ketté és gyúrd át egy kicsit, hogy egységes tésztát kapj. Nyújtsd ki az egyik darabot kör alakúra és helyezd a formába. Villával szurkáld meg. A másik adag tésztát is nyújtsd ki.
Mehet a meggy töltelék a formába, tedd rá a tészta másik felét és a vágd körbe, ha túl nagy lett volna. Nyomkodd össze a széleket. A maradék tésztából süti kiszúróval vághatsz formákat és díszítheted vele a pitét. A pite közepét vágd be.
Tedd be a sütőbe és süsd nagyjából 30-35 percig, amíg aranybarna nem lesz.
Kellemes sütést,
Anna