Japánban nehezen elképzelhető elkezdeni egy étkezést miso leves nélkül. Ez a könnyű, egyszerű leves csökkenti az éhséget, egyszersmint serkenti is az étvágyat a következő fogáshoz.
Ennél a levesnél a jótékony hatást a zöldségeken kívül a miso és a gyömbér adja. A miso fermentált alapanyag. A fermentáció olyan kémiai folyamat, amelyben enzim hatására szerves anyag bomlik le. Az erjesztést baktériumok, élesztő- és penészgombák végzik, azaz gyakorlatilag előre megemésztik az ételt: lebontják a szénhidrátokat, zsírokat és fehérjéket, és olyan mikroflórát, azaz jótékony baktériumokat hoznak létre, amelyek segítik az emésztőrendszer működését, valamint megóvnak a kórokozóktól és más parazitáktól. A fermentálás egy olyan tartósítási forma, ami káros adalékok hozzáadása nélkül történik. A miso többnyire szójababból készült, erjesztett sós ízű pép.
Hozzávalók:
- 1db közepes póréhagyma vagy két újhagyma, felkarikázva
- 1db közepes cukkini vékony szeletekre
- 2 db közepes répa vékony szeletekre
- 7-8 db csiperke gomba szeletelve
- 150 g soba vagy rizstészta vagy üveg tészta
- 1-2 evőkanál miso
- 1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
- 6-8 bögre zöldség alaplé vagy víz
- 3 evőkanál kókuszolaj
Egy közepes lábasban kókuszolajon dinszteljük meg a póréhagymát. Adjuk hozzá a répát és főzzük 5 percig, majd jöhet a cukkini, újabb 5 perc főzés, majd a gomba. Ízesíthetjük is a levest a csipet sóval és a frissen reszelt gyömbérrel. Öntsük hozzá az alaplevet (vagy vizet) és forraljuk fel.
Közben egy másik lábasban forraljunk vizet a tésztának és a csomagoláson olvasható utasítás szerint főzzük meg, majd szűrjük le. Nekem üvegtésztám van itthon, így a főzés vége előtt 2 perccel beletettem a levesbe.
Zárjuk el alatta a gázt és adjuk hozzá a misot. Jól keverjük el, hogy a miso feloldódjon a levesben.
Jó étvágyat,
Anna