A naan népszerű indiai laposkenyér, amit serpenyőben, vason sütnek. Általában olvasztott vajban elkevert fokhagymás péppel kenik meg. De leggyakrabban a curry-hez, vagy más mártogatós ételhez eszik, kanál helyett. Igazán egyszerű az elkészítése, és az oldalon illetve a Life and Body Magazine oldalán található receptjeimhez is illik, amit holnap már olvashattok is. Amúgy magában is nagyszerű, csak úgy megsúgom…

Hozzávalók:

  • 250 g liszt
  • 1/2 tk só
  • csipet sütőpor
  • 160 ml kézmeleg víz
  • 2 tk cukor
  • 1,5 tk szárított élesztő
  • 1 ev. olivaolaj + a kezedhez
  • friss petrezselyem vagy koriander

Elkészítése:

A vizet langyosítsd meg, majd keverd el benne a cukrot és az élesztőt. Tedd félre nagyjából 10 percre, hogy felfusson. Eközben szitáld a lisztet egy edénybe, add hozzá a sót és a sütőport, keverd alaposan össze. Ha felfutott az élesztő öntsd hozzá, add hozzá az olivaolajat is. Villával kezd el keverni, minél jobban álljon össze. Amikor már nem megy, olajozd be a tenyereidet és gyúrd tovább kézzel. Enyhén ragacsos lesz a tészta, de lisztet ne adj hozzá. Időközönként olajozd be a tenyeredet. Amikor már nem ragad a tészta, kellemesen puha és lágy, akkor enyhén kiolajozott tálba tedd félre kelni. A kelesztés minimum 90 perc legyen, de akár 4-5 óra is lehet, nem árt neki.

Ha megkelt, légies és enyhén kovászos illata van tovább léphetsz. Oszd nyolc részre és golyózd ki, takard le egy konyharuhával 10 percre.

Hevíts fel egy vas serpenyőt (nekem sima teflonban is működött, de látom, hogy nem az igazi), majdnem addig, hogy füstöljön. Cseppents rá vizet és ha gyorsan elpárolog jó. Készíts elő egy kis tálban vizet, apríts fel koriandert vagy petrezselymet.

Egy kis gombócot nyújtófa segítségével nyújts ovális alakúra, vékonyra. Szórj rá aprított petrezselymet vagy koriandert. Menj át rajta a nyújtófával újra. Nedvesítsd be az ujjaidat és fordítsd meg a tésztát. Vizezd be a tésztát, emiatt fog odatapadni a serpenyőhöz és megsülni. Ez fontos lépés, ne hagyd ki. A vizes oldalával tedd bele a száraz, forró serpenyőbe. Csökkentsd a hőmérsékletet alatt, közepesre. Süsd pár pillanatig, aztán, ahogy engedi már fordítsd is meg. A másik oldalát is süsd egy kicsit, és tedd egy tányérra. Folytasd amíg van tésztád.

Ha készen vagy és nem köretként eszed, hanem magában szeretnéd, akkor egy kis tálba keverj össze extra szűz olivaolajat és 1-2 gerezd reszelt fokhagymát. Kend meg vele a kenyeret és falatozz! Frissen sütve az igazi, de másnap is serpenyőben átmelegítve fenomenális!

Jó étvágyat,

Anna

1 thought on “Vegán Naan kenyér”

  1. Pingback: Lencsés, sütőtökös curry – Tudatosan élni

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999