Hozzávalók:
- 330 g liszt
- 1 tk. szódabikarbóna
- csipet só
- 1 ev. mézeskalács fűszerkeverék
- 100 g vegán vaj vagy margarin
- 100 g porcukor
- 1 dl agave
- 2 ev. almapüré
Cukormáz:
- 100 g porcukor
- 3 teáskanál kukoricakeményítő
- 2 teáskanál citromlé
- 4-6 teáskanál növényi tej (ha ez pont nincs otthon, a víz is jó!)
Kapcsold be a sütőt 180 °C-ra. Hiszen ezt a tésztát azonnal sütheted!
A vajat enyhén olvaszd fel. Egy közepes tálba mérd ki a mézet/datolyaszirupot és az almapürét. Egy nagyobb keverőtálba szitáld a lisztet és a szódabikarbónát, add hozzá a sót és a mézeskalács fűszerkeveréket is.
A száraz hozzávalókat alaposan keverd el. Add hozzá a vajat, a szirupos almapürét és egy fakanállal keverd össze. Amikor már nem tudod keverni, kézzel gyúrd egy gombóccá.
Enyhén lisztezett felületen egy ujjnyi vastagra nyújtsd ki és süti kiszúróval szaggasd ki. Tedd egy sütőpapíros tepsire, kellő távolságra.
Tedd a sütőbe 10-15 percig. Figyeld, hogy ne legyen túl barna. Amikor kiveszed a sütőből még nagyon puha lesz, tedd át egy rácsra hűlni. Ha kihűlt díszítheted vagy így is elteheted egy dobozba. Rögtön puha lesz, nem kell semmilyen trükköt alkalmazni.
A mázhoz a porcukrot érdemes még kávédarálóban átdarálni és egy tálba szitálni. Ehhez add hozzá a keményítőt, a citromlevet és kanalanként a növényi tejet. A tej adagolásával tudod a máz állagát beállítani, hogy mennyire legyen sűrű.
Kanalazd egy habzsákba és vágd ki a végét tetszőleges méretben. Ha színes mázat szeretnél, akkor kevés ételfestékkel színezheted. Díszítsd fel a mézeskalácsokat.
Kellemes készülődést, és sütögetést,
Anna