Egy puha, finom és tojásmentes mézeskalácsot keresel? Jó helyen jársz! Elkészítettem életem egyik legfinomabb és azonnal puha mézeskalácsát tojás és méz nélkül! Hihetetlenül egyszerű és gyorsan elkészíthető!
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 1 tk. sütőpor
- csipet só
- 1 tk gyömbér
- 2 tk fahéj
- 1/4 tk szerecsendió
- 45 g vegán vaj vagy margarin
- 100 g porcukor
- 80 g agave/datolyaszirup/méz
- 4 ev. almapüré
Elkészítése:
A vajat olvaszd fel. Egy közepes tálba mérd ki a mézet/datolyaszirupot és az almapürét. Egy nagyobb keverőtálba szitáld a lisztet és a sütőport, add hozzá a sót és a fűszereket. Használhatsz kész mézeskalács fűszerkeveréket is (1,5 tk.)
A száraz hozzávalókat alaposan keverd el. Add hozzá a vajat, a szirupos almapürét és egy fakanállal keverd össze. Amikor már nem tudod keverni, kézzel gyúrd egy gombóccá és becsomagolva tedd a hűtőbe 30 percre, de akár másnapig is.
Kapcsold be a sütőt 175 °C-ra. Enyhén lisztezett felületen egy ujjnyi vastagra nyújtsd ki és süti kiszúróval szaggasd ki. Tedd egy sütőpapíros tepsire, kellő távolságra.
Tedd a sütőbe 8-10 percig. Figyeld, hogy ne legyen túl barna. Amikor kiveszed a sütőből még nagyon puha lesz, tedd át egy rácsra hűlni. Ha kihűlt díszítheted vagy így is elteheted egy dobozba. Rögtön puha lesz, nem kell semmilyen trükköt alkalmazni.

Kellemes készülődést, és sütögetést,
Anna