Az alfredo szószos tészta lényegében nem más, mint tejszínes tészta, valamilyen hússal vagy zöldséggel. Ezt könnyűszerrel el tudjuk készíteni növényi alapokon is. Ha már sütőtök szezon veszi kezdetét, bolondítsuk meg sütőtökkel.
Hozzávalók 2 főre:
- 2 evőkanál olivaolaj (vagy bármilyen más olaj)
- egy közepes vöröshagyma
- 4-5 gerezd fokhagyma
- 4 nagy levél zsálya (vagy 1 tk szárított)
- néhány ág friss petrezselyem, kakukkfű
- ½ vagy 1 egész konzerv kókusztej, csak a sűrűje
- 2 ev. liszt
- 1-2 tk só
- bors, ízlés szerint
- csipet szerecsendió
- 450 g sütőtökpüré (főtt vagy sült tökből)
- 1 liter zöldségleves alaplé
- 3 ev. sörélesztőpehely
- 250 g választott tészta
Elkészítése:
A sütőtököt szeletekre vágva süsd meg vagy meghámozva kockára vágva főzd meg.
Vegyél elő egy nagyobb edényt, akár lábas is lehet, hiszen mindent együtt fogunk főzni!
Melegíts olajat, majd az apróra vágott hagymát dinszteld meg rajta. Közben a sütőtököt pürésítsd, akár egy villával is. Ha a hagyma üveges, mehet rá a reszelt fokhagyma, a zsálya, kakukkfű, petrezselyem. Keverd alaposan át, egy pár pillanatig hevítsd, majd vedd közepes hőfokra a lángot.
Szórd bele a két evőkanál lisztet, keverd el alaposan. Pirítsd meg a lisztet (mint a rántásnál), majd öntsd rá a kókusztejet. Keverd gyorsan el, alaposan, hogy ne csomósodjon be. Ezután hozzáadhatod a tökpürét, és a zöldségleves alaplét (víz + bio zöldségkocka vagy sómentes vegeta is jó). Keverd át alaposan és melegítsd fel, közben egy botmixerrel pürésítsd.
Forrald fel, sózd, borsozd, add hozzá a szerecsendiót, majd, ha felbugyogott, szórd bele a tésztát is. Ha spagettit vagy szélesmetéltet használsz, akkor törd ketté, hogy könnyebben lehessen keverni és fogyasztani is.
Érdemes egy konyhai csipesszel kevergetni, a tésztát meg-meg emelni, nehogy összetapadjon. Sűrű krémes állagot fogsz kapni, de folyamatosan kevergesd, nagyjából 10-15 perc. Kóstold meg, hogy a tészta megfőtt-e, és elég fűszeres-e neked, illetve önthetsz hozzá még vizet, ha túl sűrű.
Jó étvágyat,
Anna