Nem tudom ti hogy vagytok vele, de mi imádjuk a karfiolt. Végre újra szezonja is van, így frissen a piacról beszerezve fogyaszthatjuk. Sokféleképpen készítem, hol rakottételben, hol levesnek, vagy krémlevesekbe elrejtve, de rántva is nagyon finom. Ennek a vegán tejszínes levesnek van egy különlegesebb hozzávalója, amitől igazán krémes, sűrű lesz. Ha teheted ne hagyd ki! Lássuk a receptet:
Hozzávalók:
- 1 közepes fej karfiol
- 1 kicsi fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1/2 csésze natur kesudió (kiváltója a leírásban)
- 2 l zöldségleves alaplé
- 2 szál sárgarépa
- pertezselyem
- só, bors, fehér bors
Elkészítése:
Áztasd be a kesudiót néhány órára vagy egy éjszakára forró vízbe. Ha nincs otthon kesudiód, akkor használhatsz növényi főzőtejszíneket, vagy készíts habarást ( 2 púpos ev. liszt + 3 ev. növényi tejföl + 1 dl növényi tej).
A vöröshagymát vágd apróra, majd egy lábasba vízen párold üvegesre. Reszeld rá a fokhagymát, és engedd had illatozzon. Mehet rá a felvágott sárgarépa és a zöldségleves alaplé. Forrald fel.
A kesudiót, ha puha szűrd le és tedd egy turmixba, önts rá 200 ml vizet és turmixold krémesre. Tedd félre.
Mehet a levesbe a karfiol is és főzd majdnem készre. Öntsd bele a kesus krémet és főzd tovább a levest. Fűszerezd sóval, borssal, fehér borssal és vághatsz bele petrezselymet is. Ha megpuhult a karfiol készen van a leves. Enyhén be kellett sűrűsödnie, akkor jó. De ha nem akkor sincs semmi gond, mennyei lesz!
Jó étvágyat,
Anna