Ahhoz, hogy öko életmódot folytass, vagy, hogy kevesebb legyen a szemeted nem elég, hogy nem veszel el nejlon zacskót a boltban, szelektálsz vagy épp csomagolásmentesen vásárolsz. A háztartást is át kell hozzá alakítani. Tudom, hogy nem olyan egyszerű, hiszen a legtöbben ragaszkodóak vagyunk. Megszokásból vesszük a vegyszereket, kozmetikai dolgokat. Viszont saját tapasztalatból írom, hogy, ha az ember belekerül ebbe a világba, akkor szépen minden régi (rossz) szokását átértékeli. Nehezen mondtam le a megszokott takarítószereimről, hiszen mindig jó illat volt utánuk és tudtam, hogy na aztán most minden steril 🙂

Igen ritkán gondolunk bele, hogy olyan vegyszerek vesznek körül bennünket, amelyek az egészségre is ártalmasak lehetnek. A szakértők óvnak a túlzásba vitt tisztaságmániától, a tisztítószerek ugyanis többet árthatnak, mint használnak: a vegyi hatóanyagok allergiás tüneteket, bőrirritációt okozhatnak. A túl steril környezet a gyermekek számára sem egészséges, hiszen a nem velük született immunitás csak a baktériumokkal való érintkezés hatására tud kialakulni.

Viszont most már tudom, hogy mennyi ártalmas, és veszélyes anyagot használtam. 

Négy fő okot is fel tudok sorolni miért ne vegyél és használj vegyszereket:

  1. A környezetre nagy mértékben ártalmas
  2. Az egészségedet kockáztatod vele
  3. Rengeteg hulladékkal járnak
  4. Drágák 

A környezetre nagy mértékben ártalmas

Szinte az összes takarítószeren rajta van valamelyik jel,ha nem több is. Egyszerű a kérdés: Miért használjak olyan szert, ami mérgező, biológiailag veszélyes vagy épp környezetre ártalmas? Nekem abból mi jó származik? Ugyanúgy egyszerű a válasz is. Semmi okom nincs ilyen szereket használni, és végképp nem származik semmi hasznom belőle. Ártok a környezetemnek és magamnak? Igen! 

A tisztítószerek jelenleg a legmérgezőbb anyagok közé tartoznak, amelyek minden átlag háztartásban megtalálhatóak. A legtöbb háztartási tisztítószer veszélyes az egészségre és a környezetre. 

Az egészségedet kockáztatod vele

Miközben a kedvenc vízkőoldódat spricceled a csaptelepre mérgező gázokat szívsz be…., miközben maró vegyszert használsz a wc-ben környezetre káros és veszélyes anyagot juttatsz a csatornahálózatba. Megéri? A háztartási tisztítószerek és illatszerek olyan veszélyes összetevőket tartalmazhatnak, mint például a szerves oldószerek és kőolaj alapú vegyi anyagok, amelyek felszabadíthatják az illékony szerves vegyületeket, így a beltéri levegő mérgezővé válik.  A Environmental Protection Agency’s Total Exposure Assessment Methodology (TEAM) által végzett vizsgálatok szerint körülbelül 12 közönséges szerves szennyező anyag szintje kétszer-ötször nagyobb volt otthonokban, mint a kinti levegőben. Még ennél is rosszabb, hogy ezek a légszennyező anyagok hosszú ideig a levegőben maradnak még a termék használata után is.

Nem szabad azt gondolnunk, hogy a háztartási tisztítószerek biztonságosak, csak mert kereskedelmi forgalomban vannak. Nagyon sokat nem tudunk a tisztítószereink vegyi összetételéről.

Rengeteg hulladékkal járnak

Továbbá, mivel ezeket a vegyszereket elhasználod, és újakat veszel csak növeled a hulladékmennyiséget a háztartásodban. Többségüket ráadásul nem dobhatod a szelektív kukába, tehát csak szemét lesz belőle.

Rengeteg helyet foglalnak el a polcon, a szekrényedben és csak rendetlenséget tükröznek. 

Drágák

Nem mellesleg ezek a takarítószerek kereskedelmi árai is húzósak tudnak lenni. Havi több ezer forintot hagyunk a boltban olyan termékekre, amik károsítják az egészségünket és a környezetet is. Gondolj bele, hogy mennyit tudnál spórolni, ha csak fele mennyiségű vegyszert használnál. Tovább megyek, számold ki, hogy havonta-félévente (vagy ahogy nálad fogy) mennyit költesz vegyszerekre. Egy áltlagos háztartásban éves szinten kb. 20-24 ezer Ft megy el takarítószerekre, de tudtad, hogy ha magad készíted akkor spórolhatsz vele 15-19 ezer Ft-ot?

Akkor mivel takaríts?

A hatásos marketingkampányok az évek során egyre jobban bonyolították az életünket, és elhitették velünk, hogy különböző feladatok elvégzéséhez más-más termékre van szükség. Elfelejtettük nagyanyáink leghatékonyabb fegyverét a tisztításra. Nem drága, nem mérgező, a legtöbb felületre használható, fertőtlenít, eltávolítja a szagokat és a zsírt, oldja a vízkövet, a szappanfoltokat, eltünteti a fürdőszobában a penészt, és harcba száll a foltokkal és ragacsos maradékokkal, kiirtja a kártevőket és gyomokat. És ez nem más, mint az ecet. 

További jó hír az ecetről, hogy a nepazarolj boltban már kimérve is kapható! Ha viszont mégsem jutsz el egy csomagolásmentes boltba, csak a műanyag flakonos változatot tudod megvenni semmi baj. Igen műanyag, igen hulladék…de nem szemét, kiöblítve a szelektívbe dobható! Sokkal kevesebb hulladékkal fog járni, hiszen több havonta fogsz megvásárolni egy műanyag flakont, és nem 5-6 darabot. Jogos a kérdés, hogy mi van akkor, ha nem bírod az ecet szagát. Van egy praktikám: citrom héjakat áztatok ecetbe több hétig, majd szűrés után azt használom. 

A fő takarítószereim az ecet, szódabikarbóna, a citromsav és a mosószóda. Pikk-pakk összelehet dobni a takarítószereket.

Összegzés

Ne vásárolj új vegyszereket, használd el, ami otthon van és közben szerezz be ecetet, szódabikarbónát, citromsavat. Ments meg néhány jó szórófejes flakont és egy Wc-kacsát. Ahogy látod, hogy fogy a vízkőoldód készítsd el a citrusos ecetet, az alábbiak szerint. Fagyasztóban gyűjtsd a citromhéjakat így nem fog kárba veszni a leve és nem is kell egyből nagy mennyiséget megvásárolni. 

Egy nagy (1,7 literes) befőttes üvegbe tegyél citrom, vagy akár narancs héjakat is. Ne tömörítsd, csak tedd bele. Öntsd fel 10%-os ecettel és tedd sötét, hűvös helyre. Olyan 4-5 nap múlva már meg fog változni a színe, ekkor már készen van. 

Vagy, ha nagyon lusta vagy, vagy akár nem bízol a házi takarítószerekben (bár miért ne, főleg, hogy spórolni is tudsz vele), akkor válasz környezetbarát vegyszereket. Szívből ajánlom a CleanEco termékeit, én a mosogatószert és az általános felületfertőtlenítőt (betegségkor) használom tőlük. A kiürült flakonokat visszaváltják a Megyeri úti központjukba és a helyszínen való vásárláskor 5% kedvezményt biztosítanak ugyan arra a termékre, melynek kiürült flakonját vissza vitted.

Az alábbi cimkékre figyelj oda:

  • Környezetbarát Termék ®
  • EU Ecolabel
  • Der Blaue Engel
  • FSC TM Milieukeur
  • PEFC TM Zöld Pont
  • Nordic Ecolabel
www.tudatosvasarlo.hu/cimke

Hamarosan jövök a takarítószereim receptjével!

Köszönöm, hogy elolvastad!

Anna

Különböző vegyszerek környezetre és az egészségre tett hatásairól további információt találtok az alábbi linkeken:
https://www.amiotthonunk.hu/elet-es-minoseg/fogyasztovedelem/7520-haztartasi-vegyszerek-nem-art-az-ovatossag
http://hazipraktikak.network.hu/blog/hazi-praktikak-cikkei/a-vegyszerek-hatasai

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999