A hagyományos, magyaros ízek mellé készítettem egy kicsit különlegesebbet, merően más menü sort, mint a megszokott karácsonyi menü. Próbáljátok ki, higgyétek el nem fogtok csalódni! Főzésre fel!
Chilis-édesburgonya krémleves
Finom, melengető, pikáns leves dukál egy karácsonyi asztalra, nem? Na már most ez a chilis édesburgonya krémleves pont ilyen.
Hozzávalók 3-4 adagra:
- 5 édesburgonya
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors ízlés szerint
- habanero chili
- 100 g natur kesudió
- 1 ev. citromlé
- 1 liter zöldségleves alaplé
Az édesburgonyákat mosd meg és egyben, héjastól süsd meg 200C°-on kb 20 perc alatt. A kesut forrásban lévő vízbe áztasd.
Egy lábasban 1 evőkanál olivaolajon kezd el párolni a felaprított vöröshagymát, ahogy látod barnulni önts rá vizet, ebbe reszeld bele a fokhagymát, sózd és borsozd. Ha megsült és kissé kihűlt az édesburgonya, akkor hámozd meg és tedd egy turmixba. Öntsd hozzá a hagymás levet, és önts rá zöldségleves alaplevet (vagy zöldségkockából készíts), hogy vigye a gép. Turmixold teljesen simára, majd öntsd vissza a lábasba, szórj bele egy csipet habanero chilit (vagy más chilit), sózd ha kell és öntsd rá a maradék zöldséglevest.
A kesudiót szűrd le és tedd turmixba, picit sózd és borsozd, majd facsarj rá egy kis citromlevet. Nagyon kevés vizet önts hozzá, mert a gép majd kis darabokra töri a kesut és majd utána önts hozzá több vizet és/vagy citromlevet, majd nagyobb fokozaton teljesen krémesítsd. Két-három evőkanálnyit tegyél a levesbe és forrald fel. Készen is vagy.
Grillezett karfiolos buddha tál „pulled pork”-al
Egy ekkora adag saláta, karfiollal, brokkolival, minden földi jóval csakis egészséges és laktató lehet. Tényleg így van, ha valaki meg tud enni egy ekkora adagot, utána már a bejgli is lassabban csúszik 🙂
Hozzávalók 2-3 adag:
- „Pulled pork”
- 300 g laskagomba
- 1 tk füstölt pirospaprika
- nagy csipet só
- cayenne bors
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál extra szűz olivaolaj
- 60 ml BBQ szósz (én boltit használtam)
- Buddha tál
- 1 közepes fej karfiol
- 1 fej brokkoli
- 1 nagy fej római saláta (vagy amilyet szeretnél)
- 1 nagy marék friss spenót
- kevés extra szűz olivaolaj
- só, bors
- 1/2 citrom leve
- kesu szósz a leves receptjéből
- fekete, sima szezámmag, napraforgó mag
Először is készítsd el a tépett gombát. Azaz, kapcsold be a sütőt 200 C°-ra, mosd meg a gombákat és tépked a kezeddel, vagy villával csíkokra. Legyen olyan mint a tépett hús, hiszen ez végül is az, csak gombából 😉 Add hozzá a fűszereket, kivéve a bbq szószt, keverd alaposan el az olajjal és tedd tepsibe. A karfiolt szedd kicsi rózsáira, egy kevés olajjal, sóval, borssal és citromlével keverd át, ez is mehet a sütőbe. Süsd, amíg egy kicsit megbarnul, a levének nagyja elfőtt és megpirult egy picit a gomba, a karfiol pedig legyen puha, mégis barnult.
A brokkolit szedd rózsáira és lobogó sós, borsos vízbe picit főzd meg, kb 2-3 perc. Szűrd le és tedd félre. Ha kész a gomba, akkor a bbq szószt tedd egy serpenyőbe melegítsd fel, és öntsd bele a gombát, forgasd át, 3-5 percig süsd. Mosd meg a salátát és a spenótot, bélelj ki vele egy tányért, erre szedd rá a karfiolt, a brokkolit és a „pulled pork-ot”. Ha van otthon akkor egy fél avokádót is tegyél mellé, locsold meg a kesu szósszal, őrölj rá egy kis borsot és csavarj rá még egy kevés citromot. Szórd meg fekete, sima szezámmal és napraforgómaggal. Tálalhatod!
Karácsonyi chia puding
A chia pudingot könnyű és gyors elkészíteni, nem telít el úgy, mint a bejgli és gyönyörű desszert lehet a karácsonyi menü sor végén 🙂
Narancsos- csokis chia puding hozzávalók 1 adag=1 fő:
- 3 evőkanál chia mag
- 3/4 bögre növényi tej (rizs ne, azzal tényleg nem finom)
- 2 ev. juharszirup/rizsszirup/agave/
- 2 ev. holland kakaópor
- 1 tk narancslé
- kicsi reszelt narancshéj
- tetejére: csokicsepp, törökmogyoró, növényi tejszínhab, stb.
Egy kis tálba keverd el a chia magot, a növényi tejet és minden mást is, kivéve, amit díszítésnek használsz. Keverd el alaposan és tedd félre 10 percre. Majd keverd át és töltsd pohárba, egy kisebb befőttes üvegbe vagy amiben szervírozni szeretnéd. Kell néhány óra, amíg megdagad a chia mag, így érdemes reggel ezzel kezdeni, vagy előző este. Díszítsd kedvedre, tálalás előtt. A pohár mérete, amibe belefér ez a mennyiség 2 dl.
Mogyoróvajas-almás chia puding hozzávalók 1 adag=1fő:
- 3 ev. chia mag
- 3/4 bögre növényi tej
- 2 ev. juharszirup/agave/rizsszirup
- 1/2 tk almás pite fűszerkeverék (fahéj és szegfűbors keveréke)
- 1 ev. mogyoróvaj
- tetejére: alma kockák, dió/pekándió, fahéj
Egy kis tálba keverd el a chia magot, a növényi tejet és minden mást is, kivéve, amit díszítésnek használsz. Az almás pite fűszerkeveréket megtalálod az Őszi Receptes füzetben. Keverd el alaposan és tedd félre 10 percre. Majd keverd át és töltsd pohárba, egy kisebb befőttes üvegbe vagy amiben szervírozni szeretnéd. Kell néhány óra, amíg megdagad a chia mag, így érdemes reggel ezzel kezdeni, vagy előző este. Díszítsd kedvedre, tálalás előtt. A pohár mérete, amibe belefér ez a mennyiség 2 dl.
Teljen békességben és boldogságban a karácsonyotok!
Kellemes főzést kívánok!
Anna