életmód - ételek - környezetbarát

Tudatosan élni

Légy te a saját egészséged ura!

Zero Waste termékek életbentartása

Megvetted a kulacsot, a vászontáskát és még a zöldségeknek is a kis hálót. Van a konyhában luffa szivacs és sminklemosó kendőt használsz a fürdőben. Hurrá. De mi a helyzet akkor, ha valamelyik tönkre megy? A zero waste termékek akkor lesznek igazán fenntarthatóak, ha vigyázunk rájuk. De vajon hogyan?

Egy régebbi cikkemben az újrahasználatról már írtam. Fontosnak tartom kihangsúlyozni, hogy milyen fontos az, hogy amit csak tudunk, legyen az zero waste termékek, vagy nem vigyázzunk rájuk és használjuk, amíg csak lehet. Ha valami megsérül, elromlik előbb próbáljuk meg megjavítani ha nem megy használjuk valami másra. Aztán legyen az, hogy a megfelelő helyre visszük, ami nem mindig a hagyományos kukát fogja jelenteni.

A kulacs!

Nem vásárolsz már műanyagflakonos vizet, üdítőt, teát stb. Beszereztél egy neked való kulacsot, ám azt vetted észre, hogy 2-3 hónap múlva a szilikon gyűrű megrohadt. Hmm mit lehet ilyenkor tenni?

Vagy kidobod és akkor ugyanúgy szemetet termelsz és venned kell egy újat..

Vagy elmész egy vizes szakboltba és veszel bele tömítő gyűrűt!

De persze a legjobb a megelőzés. Így minden használat után öntsd ki a benne maradt vizet, mosd át alaposan a kupakot és ha ki tudod szedni belőle a tömítést, hetente áztasd ecetbe. A kupakot mindig levéve tárold, hogy szellőzzön.

Vászontáska, zöldséges háló

Igen, sajnos ezek sem örökéletű termékek, ráadásul megeshet, hogy elhagyod.

Ha tegyük fel a vászontáskád elszakad, meg tudod varrni. Lehet nem lesz már olyan szép, de használható marad és nem kell újat venni. A zöldséges, gyümölcsös hálónál is ugyanez a történet.

Ha pedig már annyira tönkre mentek, hogy nem lehet megmenteni őket, textilhulladékként le tudod adni. Ebben a cikkben jól összeszedik, hogy az anyagokkal mit tudsz kezdeni.

A luffaszivacs

Persze, ez egy kicsit kakukk tojás, hiszen a luffa a használat során tönkre megy és ez egy növény, tehát nincs akkora környezeti terhe. Ám, meg tudjuk hosszabbítani az életét. Minden használat után akaszd fel, vagy tedd olyan helyre, ahol ki tud száradni. Hetente ha mosd ki mosogatógépben. Ha nincs mosogató géped, a mosógépben is kimoshatod.

Ha van rá lehetőséged a komposztra dobd, miután elhasználtad!

Mosható sminklemosó korong

Jó dolog, hogy megvetted, sokáig használhatod is, ám én azt vettem észre, hogy vékonyságuk miatt, hamar tönkre mennek. Ha pedig te is így jársz, textilhulladékként le tudod adni.

Nem én találtam fel a spanyol viaszt ezzel, de vásároltam néhány jó minőségű, kellemes kis arctörlő kendőket. Nagyobbak és nem csak a sminklemosásra jók, hanem a vizes arcomat szárazra is tudom vele törölni. Hiszen az arcunkra másik törülközőt kellene használni, egészségügyi okokból (is).

JYSK

A zero waste termékek életének meghosszabbítása nem csak neked jó, hanem a bolygónak is. Hiszen gondolj bele, ha újra és újra le kell valamit gyártani az mindig szennyezéssel fog járni.

Anna

Kapcsolódjunk

Gyere és csatlakozz a Tudatosan Élni közösséghez. Miért jó ez neked? Így elsőkézből értesülsz a kedvezményekről, akciókóról és a bejegyzésekről!

A feliratkozáshoz kapsz egy ingyen letölthető étrendet!

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999