Az örök kérdés: vajon a tea vagy a kávé a jobb? Egészségesebb a tea, mint a kávé? Hiszen mind a két italnak vannak előnyei és hátrányai is. Kíváncsi vagy vajon melyik a jobb?

Kávé nélkül?

Fél éve nem iszom kávét… majdnem. Úgy álltam neki a dolognak, hogy 1 hónapig nulla kávé, majd azután, ahogy megkívánom akkor iszom egy eszpresszót. Ugyanígy kezdtem a növényi étrendet is, viszont abban sose volt „visszaesésem”. Természetesen ezalatt a 6 hónap alatt ittam pár kávét, de a legjobb az egész kávé mentességben, hogy nem az határozza meg a napom kezdetét, vagyis nem függök tőle.

Ha reggel szeretnék valami koffeint, akkor zöld teát iszom. Na de tényleg jobb a zöld tea a kávénál? Utána jártam:

A zöld tea

A naponta elfogyasztott zöld tea csökkenti az összkoleszterin szintet, beleértve az LDL-koleszterint is. Gondolom már mindenki tudja, hogy a bevitt koleszterin lerakódik az érfalakon és ott szűkületet okoz, ami szív-és érrendszeri betegségekhez vezet. Az emberi szervezetnek nincs szüksége extra koleszterinre, a májunk előállítja azt a mennyiséget, amire a szervezetnek szüksége van. A zöld tea, azonban segít abban, hogy a bevitt koleszterin egy részét eltávolítsa.

Öregedésgátló hatása van, a rengeteg antioxidánsnak köszönhetően, amit tartalmaz. A mindennapjaink során a stressz, a cukor, a helytelen életmód, az alkoholfogyasztás, a feldolgozott élelmiszerek fogyasztása során felszabadulnak a szabadgyökök, amik folyamatosan rombolják a sejtjeinket. Az antioxidánsok ezeket a szabadgyököket pusztítják el, így megőrizve fiatalságunkat és egészségünket.

Óvja a fogainkat, hiszen magas flourid és kalcium tartalma van. Persze csak édesítés, azaz cukor vagy méz nélkül működik.

Csillapítja a fejfájást, mivel értágító hatással rendelkezik. Fejfájás esetén igyunk meg egy csésze zöld teát és várjunk legalább negyedórát, és ha nem múlik, csak akkor vegyünk be gyógyszert. Persze azt is csak akkor, ha megbizonyosodtunk róla, hogy ettünk, ittunk eleget, mivel sokszor ez az oka.

Segít a szívnek, ahogy fent írtam az értágító hatása miatt, megtisztítja az ereket így könnyebb dolga van a testünk motorjának. Mindeközben a vérnyomást is szabályozza.

 A kávéval és a fekete teával szemben, lassabban és egyenletesebben szívódik fel, ezért nem okoz erősebb szívdobogást és idegességet sem.

A kávé

Vízhajtó tulajdonsága miatt, megakadályozza az epekő kialakulását.

Több tanulmány igazolta, hogy a májzsugorodás talaján kialakuló májrák rizikóját, illetve az ahhoz kapcsolódó halálozást napi egy csésze kávé körülbelül felére csökkenti. Zabkása után fogyasztva egy jó májvédő ital lehet a kávé (természetesen cukor nélkül). Persze a citromos víz még jobb megoldás.

Bármilyen tejjel is fogyasztva (növényi vagy állati) a kávé egy addiktív ital.

A Harvard kutatói összefüggést találtak a kávéfogyasztás és a koszorúér-betegségek kapcsán. Az emberek egy csoportjának szervezetéből hiányzik egy enzim, mely a koffein lebontásáért is felelős. Nekik a koffein tovább marad a szervezetükben, hosszabb ideig tartja magasan a vérnyomást, ez pedig krónikus betegségeket okozhat.

„A kávé fokozza a bélbetegségeket, például a gyomorhurut, az irritábilis bélrendellenesség, Crohn-betegség tüneteit. A kávé egyes enzimjei olyan immunválaszt idéznek elő, amely gyulladást, puffadást, görcsöt, gázosodást és hasmenést is eredményez.” – Varga Balázs, Fehérjemítosz

Mivel hirtelen emeli meg a vérnyomást nagyon magasra, majd hirtelen lezuhan, ekkor érezzük úgy, hogy jöhet a második kávé, ekkor is hirtelen megemeli a vérnyomást, bár már nem olyan magasra, de még alacsonyabbra süllyed. Minél több kávét fogyasztunk, annál kevésbé hat a koffein, viszont a szívet megdobogtatja feleslegesen.

A zöld tea és a kávé összehasonlítása

A kávé elég erős függést okoz! Gondoljunk bele, ha egy irodában megszüntetnék a kávéautomatát/gépet? Sok helyen hallottam, hogy a kávé legalizált drog, hát nem tudom, az biztos, hogy összehasonlításképpen a zöld tea nyert.

A zöld tea is hasonlóan működik, mint a kávé, hiszen tartalmaz koffeint. A tea azonban lassabban hat, ez a csersavtartalmának köszönhető, amely lassítja a koffein felszívódását.

Saját tapasztalat

Amióta nem része az életemnek a kávé, azóta valahogy még inkább energetikusabb vagyok, nincs az az érzésem délután: hogy uh innom kell egy kávét, mert elalszom. Valahogy kiegyensúlyozottabb lett az energiaszintem. Továbbá maga a tudat, hogy nincs meg a kávé függőségem, az is könnyített az életemen. Csak pozitívumot tudok írni arról, hogy nem iszom kávét, a zöld tea segített, hogy átvészeljem az úgymond leszokási időt. Ezalatt azonban éreztem nagyobb fáradságot, fejfájást, de 1 hét múlva már nem is hiányzott a kávé.

Csak azt tudom tanácsolni, hogy járj alaposan utána, ha érdekel a kávé egészségre gyakorolt hatása és döntsd a saját belátásod szerint. Bár kipróbálni a kávémentességet mindenképpen ajánlom!

Anna

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999