A muffint szeretem, mert gyorsan elkészíthető, laktató finomság. A zöldségekért oda vagyok (ki hitte volna), akkor miért ne lehetne a kettőt egyesíteni? Persze nem most találtam fel a spanyol viaszt, de még nem csináltam zöldség muffint, mert valahogy nem jutott az eszembe. Vagy fasírtot készítettem, vagy édes muffint 🙂 Most már sajnálom, hogy nem kutyultam össze hamarabb ezt a receptet.
Hozzávalók 12 db muffinhoz:
- 250 g zabpehelyliszt
- 4 evőkanál félkemény kókuszzsír
- 1/2 cs sütőpor
- 1 közepes répa
- 3-4 közepes gomba
- 1/2 közepes cukkini
- 1/2 csomag (bazsalikomos) tofu
- 1 tk kurkuma
- nagy csipet só
- bors
- petrezselyem, majoranna ízlés szerint (nálam 1-1 tk)
- 100-125 ml növényi tej
Elkészítése:
Melegítsd elő a sütőt 180 C°-ra. A muffin formát kókuszzsírral/margarinnal kend ki. Az összes zöldséget reszeld le nagy lyukú sajtreszelőn. Nekem olyan robotgépem van, amihez reszelő is járt így én azzal csináltam. A kókuszzsírt olvaszd fel. A zablisztet mérd ki egy nagyobb keverőtálba, add hozzá a fűszereket és a sütőport is. Keverd alaposan össze, majd add hozzá a lereszelt zöldségeket, morzsold bele a tofut és keverj rajta néhányat. Majd öntsd hozzá az olvasztott kókuszzsírt és a tejet, először keveset, majd ha kell akkor az összeset. Ragacsos, sűrű tésztát kell, hogy kapj.
Egy evőkanál segítségével oszlasd el egyenlően a muffin formába. Tedd be a sütőbe és süsd, amig aranybarna nem lesz a teteje, kb 30-40 perc. Nem fog teljesen átsülni, hanem ragacsos marad a belseje, de ez így finom 🙂
Mi sütőben sült krumplival és tahini szósszal ettük. De egy nagy tál friss salátával még ínycsiklandozóbb lenne.
Ráadásul gluténmentes, ha ez is számít 😉
Jó étvágyat,
Anna