Nem igazán risotto, de valami hasonló akar lenni. Sok zöldséggel, szójakockával, ízletes petrezselyemmel és rizstejszínnel. Viszonylag hamar meg van, mindenféle zöldséggel jól működik. Ami extra benne az a szójakocka és a rizstejszín, de akár ki is hagyhatóak vagy helyettesíthetőek, ezeket írom majd!
Hozzávalók 4 adagra:
- 2-3 közepes sárgarépa
- 1/2 közepes cukkini
- 4-5 közepes csiperke gomba
- 1 csomag szójakocka/ 1 tömb natur tofu
- 1/2 doboz rizstejszín/ vegán tejföl/ kesudió
- 1,5 bögre rizs
- kb. 500 ml forró víz
- bio leveskocka vagy bio sómentes vegeta
- 1 csomag petrezselyem
- 1 tk szárított majoranna
- csipet őrölt cayenne bors (elhagyható)
- 1 fej közepes vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 2-3 ev. olivaolaj
Elkészítése:
A vöröshagymát vágd apróra. A sárgarépát, cukkinit, gombát szeleteld fel. A szójakockát áztasd be bőséges, meleg vízbe és tedd félre.
Egy nagyobb serpenyőbe, aminek van fedele melegíts olajat. Dobd rá a hagymát és dinszteld meg. Reszeld hozzá a fokhagymát, add hozzá a sárgarépát és kezd el pirítani. Mindeközben forralj vizet. Önts a répára 1-2 dl és fedd le. Forrald fel és főzd 5-8 percig.
Ezután add hozzá a rizst, még 2 dl forró vizet. Sózd és borsozd ízlés szerint és add hozzá a kockát vagy vegetát. Közepes fokozaton fedővel főzd. Amikor félig megfőtt a rizs, add hozzá a cukkinit, gombát. A szójakockáról öntsd le a vizet, mosd át és alaposan nyomkodd ki. Így nem lesz mellékíze. Add hozzá.
Ha a rizs elfőtte a vizet adj még hozzá, mindig csak keveset. Mehet rá a friss aprított petrezselyem, a majoranna, cayenne bors. Kevergesd meg időként, nehogy letapadjon. Add hozzá a rizstejszínt is és főzd készre.
Akkor van kész, ha a rizs puha, de egy picit még fogkemény.
Tipp:
Szójakocka helyett használhatsz natúr tofut is. A tofu tömböt vízszintesen vágd félbe, majd csíkozd fel egy ujjnyi vastagon ezután tetszőleges méretben kockázd fel. Kétféleképpen is készítheted. Kevés olajon minden oldalát lepirítod és csak a legvégén adod a kész ételhez vagy natúran adod hozzá amikor félig elkészült a rizs.
A rizstejszínt kiválthatod vegán tejfölre, nagykából 2 evőkanál elegendő lesz. Ha ez a termék sem elérhető számodra, akkor használhatsz kesudiót is.
1 nagy marék kesudiót forró lobogó vízbe 30 percig főzd meg. Majd szűrd le és tedd egy erős turmixba, aprítóba. Adj hozzá 1 tk. citromlevet, csipet sót, borsot. Pici vízzel hígítsd, hogy vigye a gép. Mindig csak annyi vizet adj hozzá, hogy krémes, egynemű krémet tudj belőle turmixolni. Ugyanúgy a végén add hozzá, majd főzd készre a rizst.
Jó étvágyat,
Anna