A quiche azért nagyszerű étel, mert bárhogyan variálhatod, ezerféle ízben elkészítheted és mindig nagyszerű lesz. Ráadásul nem kell a fél napot a konyhában tölteni.
Az eredeti receptben tojást és tejszínt kell használni, de a növényi változata sokkal egészségesebb és sokkal könnyedebb. Nézzük is a hozzávalókat:
Hozzávalók:
- Tészta:
- 200 g liszt
- 120 g margarin vagy vegán vaj
- 1 tk. só
- néhány evőkanál hideg víz
Zöldséges ragu: - 1 fej lilahagyma
- 2 szál újhagyma
- 5-6 szem koktél paradicsom vagy 2 nagyobb sima paradicsom
- 2 marék baby spenót vagy 3-4 kocka fagyasztott leveles spenót
- 4 közepes fej gomba
- 1 kisebb cukkini
- fél fej brokkoli apró rózsái
- 1 tk szárított majoranna/ friss
- 1 tk szárított bazsalikom/ friss
- só, bors
- 1 tk aranyló fűszerkeverék
- csipet cayenne bors/színes bors
- egy csomag füstölt tofu/natur/fele-fele
- 2 dl növényi tej
A tésztához szitáld a lisztet egy tálba, majd add hozzá a hideg margarint és morzsold el. Add hozzá a sót, majd néhány evőkanál hideg vizet, amíg egy gombóccá nem áll össze. Nem kell tökéletesen összeállnia, csak gyorsan dolgozva egy gombóc legyen. Mehet be a hűtőbe, amíg elkészül a ragu.
A lilahagymát csak csíkokra vágd, vagy ha jobban tetszik, akkor kockázd. Egy kevés vízen párold meg, majd add hozzá a brokkolit, cukkinit és a gombát is. Roppanósra párold, sózd, borsozd, szórd meg bazsalikommal, majorannával, petrezselyemmel. Majd a legvégén add hozzá a spenótot.
Turmixban (én Nutribulletet használtam) darabold krémesre a tofut, a növényi tejjel és az aranyló fűszerkeverékkel. Adhatsz hozzá egy csipet cayenne borsot, pikáns íze lesz tőle.
Kapcsold be a sütőt 180 fokra.
A tésztát vedd ki a hűtőből, enyhén lisztezett felületen gyúrd át alaposan, de gyorsan. Majd nyújtsd ki a pite formád (nekem 23 cm átmérőjű) méretére, úgy, hogy a szélén is legyen tészta. Helyezd a formába, nyomkod szépen le és az oldalához is. Tegyél a tésztára sütőpapírt és önts bele száraz rizst, vagy sütő kerámiagolyókat. Süsd így 10-12 percig, majd vedd le a súlyt a tésztáról, és süsd a magában a tésztát 5-6 percig.
Vedd ki a sütőből a tésztát és borítsd bele a zöldséges ragu 2/3-át, öntsd rá a tofukrémet, és tedd a tetejére a maradék ragut. Mehet a sütőbe 180 fokon 15 percig, majd 170 fokon kb. 40 percig. Figyeld, hogy nehogy megégjen a tészta.
Várd meg míg lejjebb hűl, hogy szépen fel tudd vágni!
Jó étvágyat,
Anna