Vannak olyan sütemények, desszertek, amiket nem olyan könnyű mentes, vegán módban elkészíteni. Aztán ott vannak, azok, amiket viszont annyira egyszerű, hogy már hihetetlen.
A babka is pont ilyen, egyszerű viszonylag hamar meg van és vegán verzióban is fantasztikus kelt sütemény egy bögre tea vagy kavé mellé.
Hozzávalók:
- 500 g liszt ( keverhetitek is teljes kiőrlésűvel, csak ne legyen 100%ban abból)
- 1cs szárított élesztő ( nem volt itthon friss,de abból is készíthető természetesen, akkor fél kocka elég)
- 300 ml növényi tej, a legjobb a mandula vagy szója
- 70g cukor (kókuszvirág, nádcukor)
- 50 g vegán vaj vagy margarin
- csipet só
- 2 teáskanál fahéj
- kicsi étolaj
Töltelékhez:
- 50 g lágy vegán vaj vagy margarin
- 150 g étcsokoládé
- 4 evőkanál étolaj
- Késhegynyi fahéj
- 30 g nádcukor
- 30 g sima cukor
- 15 g holland kakaópor
A tésztához a tejet és a vajat melegítsd össze, de csak kéz meleg legyen,majd keverd el benne a cukrot. A többi hozzávalót az olaj kivételével keverd össze egy tálba, majd öntsd hozzá a tejes-vajas- cukros löttyöt. 😃
Jó alaposan dagaszd, amíg szinte sima nem lesz a felülete a tésztának. Tedd egy enyhén kilisztezett tálba és a kezeddel kend meg olajjal. Fél órára tedd meleg helyre kelni.
Addig készítsd el a tölteléket. Vízgőz felett a kockára tört csokit és a többi hozzávalót olvaszd össze. Nem kell megijedni a a cukor nem olvad a zsírban, így darabos lesz. Hagyd kihűlni. A tölteléknek nem szabad, hogy meleg legyen, vagy, hogy túlságosan híg legyen.
A megkelt tésztát óvatosan nyomkod át, majd téglalap alakúra és 0,5 cm vastagságúra nyújtsd ki. Nekem kicsi volt a formám ezért ketté osztottam. A tésztát kend meg a töltelékkel, és a hosszabbik éle mentén tekerd fel, úgy ahogy a bejglit.
Középen hosszába vágd ketté, úgy hogy a vágási felület felfelé nézzen. A két szárat egymásra téve fond össze. Ismételd meg a másikkal is , ha neked is kicsi formád van.
Óvatosan egy kivajazott tálba,tepsibe rakd és hagyd fél órát kelni.
170 fokon kb 30 percig süsd. Ha egyben készíted el, akkor a sütési idő 10 perccel több legyen.
Kellemes sütést,
Anna