Merülj el velem a kakaó világában, és fedezd fel, hogyan lesz a kakaóbabból csokoládé, miközben feltárom előtted az egészségügyi előnyeit és a tisztességes kereskedelem értékeit. Tudtad, hogy magas antioxidáns tartalma révén, segít a sejtkárosodás megelőzésében? Görgess lejjebb, ha kíváncsi vagy mit rejt a csokoládé!

Első állomás a kakaóbab

A kakaóbab a kakaónövény (Theobroma cacao) termése, és a kakaótermékek alapanyaga, például csokoládé, kakaópor és kakaóvaj készítéséhez használják.

A kakaófa trópusi területeken, főleg Dél-Amerikában, Afrikában és Ázsiában nő. Azokban a régiókban, ahol a klíma és a talaj megfelelő, a kakaónövények termesztése elterjedt.

A kakaóbabokat kézzel szüretelik, majd fermentálják és szárítják. A fermentációs és szárítási folyamatok szerepet játszanak a kakaóbabok ízének és aromájának kialakításában.

A kakaóbabokból kinyert termékeket széles körben felhasználják édességek, italok és kozmetikai termékek előállítására. A kakaóvaj, kakaópor és csokoládé alapanyagaiként ismertek.

Érdekesség: A kakaóbabok története az ősi civilizációkra vezethető vissza, és már az aztékok és a maja kultúrák is használták őket. A kakaófát a mai napig szimbolikusan „istenek ételeként” tartják számon.

Hogyan lesz a kakaóbabból csokoládé?

 • Fermentáció: A kakaóbabokat kinyerés után egy speciális fermentációs folyamatnak vetik alá. Ez a lépés hozzájárul az íz és aromaképződéshez, valamint a bab héjának leválásához.
 • Szárítás: A fermentált kakaóbabokat kiszárítják a napon. Ez lehetőséget teremt a további feldolgozásra és eltarthatóság biztosítására.
 • Pörkölés: A szárított kakaóbabokat megpörkölik, ami fokozza az ízeket és aromákat, valamint megszünteti a maradék nedvességet.
 • Csiszolás: A pörkölt kakaóbabokból előálló kakaómasszát (kakaólé) egy csiszolási folyamatnak vetik alá. Ez a lépés finomabbá teszi a kakaót.
 • Kakaóvaj és kakaópor elválasztása: A csiszolt kakaóból elkülönítik a kakaóvajat és a kakaóport. Ez lehetővé teszi a két fő csokoládéalkotó elem elkülönítését és későbbi keverésüket a megfelelő arányban.
 • Csokoládékészítés: A kakaóvajat, a kakaóport, cukrot és esetleg tejet vagy tejszínt kevernek bele, majd további finomító folyamatoknak vetik alá. Ezt követően a csokoládékeveréket conchingnak nevezett hosszú időtartamú csiszolási folyamaton át vezetik, ami simább textúrát és finomabb ízt eredményez.
 • Temperálás: A csokoládét temperálják, ami a megfelelő kristályos szerkezet kialakítását jelenti. Ez fontos a csokoládé megfelelő fényes, sima felületéhez és az ízek stabilitásához.
 • Formázás és hűtés: A csokoládét formákba öntik, majd hűtik, hogy szilárdabbá váljon. Ezután a csokoládé elkészült a fogyasztásra.

Milyen egészségügyi előnyei vannak az étcsokoládénak?

Az étcsokoládénak számos egészségügyi előnye lehet, különösen akkor, ha a magas kakaótartalommal rendelkező változatokat fogyasztjuk, mértékkel. Fontos megjegyezni, hogy az egészségügyi előnyök jellege és mértéke a csokoládé típusától, a kakaótartalomtól és a hozzáadott összetevőktől is függ.

 1. Antioxidánsok: A kakaóban és így az étcsokoládéban is megtalálhatók antioxidánsok, például flavonoidok. Az antioxidánsok segíthetnek a szervezetet a szabad gyökök elleni védelemben, amelyek hozzájárulhatnak a sejtkárosodáshoz és az öregedéshez.
 2. Szív- és érrendszeri előnyök: A kakaóban található flavonoidok és más vegyületek hozzájárulhatnak a szív- és érrendszer egészségéhez. Bizonyos tanulmányok szerint az étcsokoládé fogyasztása csökkentheti a vérnyomást és javíthatja a vérkeringést.
 3. Hangulatjavító hatás: Az étcsokoládéban található szerotonin előanyagok, például a triptofán és a feniletilamin, pozitív hatással lehetnek a hangulatra és a közérzetre. Ezek a vegyületek elősegíthetik a boldogságérzetet.
 4. Magnéziumtartalom: A kakaóban található magnézium fontos az idegrendszer, az izmok és az immunrendszer megfelelő működéséhez. Az étcsokoládé fogyasztása így hozzájárulhat a megfelelő magnéziumszint fenntartásához.
 5. Csökkentett gyulladás: Az étcsokoládéban lévő antioxidánsok és gyulladáscsökkentő tulajdonságok segíthetnek a szervezetben fellépő gyulladások csökkentésében.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a csokoládé még mindig magas kalóriatartalmú élelmiszer, és csak mértékkel kellene fogyasztani. A tejcsokoládé és a fehércsokoládé hozzáadott cukortartalma miatt ezek nem feltétlenül részesülnek ugyanazokban az előnyökben, mint a magas kakaótartalmú étcsokoládé.

Van létjogosultsága a Fair Trade kereskedelemnek?

Igen, a Fair Trade minősítésű étcsokoládé vásárlása értékes és etikus döntés lehet. A Fair Trade (tisztességes kereskedelem) mozgalom arra törekszik, hogy támogassa a kistermelőket, biztosítva számukra méltányos munkakörülményeket és tisztességes fizetést a termékeikért. A csokoládé esetében ez általában a kakaóbab termelőire vonatkozik, akik gyakran kisgazdaságokon dolgoznak trópusi régiókban.

A Fair Trade minősítés azt jelenti, hogy a termék készítői vállalták, hogy betartják a Fair Trade nemzetközi szabványait. Ezek a szabványok magukban foglalják a méltányos kifizetéseket, az emberi jogok tiszteletben tartását, a gyermekmunka elleni küzdelmet, az ökológiai fenntarthatóságot és más társadalmi és környezeti szempontokat.

Vásárláskor érdemes megnézni a Fair Trade minősítést a csokoládé csomagolásán, hogy megbizonyosodjunk róla, hogy támogatjuk a tisztességes kereskedelem gyakorlatát. Ezzel hozzájárulhatunk a fenntartható és etikus élelmiszeripar támogatásához.

A Valentin-napi különkiadásban egy ínycsiklandozó trüffel receptet is találsz! Csapj le rá, hiszen csak február 14-ig elérhető!

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999