A babfélék igazi csodaételek, hiszen a magas rosttartalmuk miatt sokáig eltelítik a gyomrot – ráadásul megannyi vitamin és ásványi anyag is található bennük. Egy kutatás azt is bebizonyította, hogy a babféléket rendszeresen fogyasztóknak kevesebb májfoltjuk és ráncuk van. Hogy miért? A hüvelyesek magas antioxidáns tartalmú polifenolokat tartalmaznak!
Miért egészségesek a babfélék
Kutatások során kiderült, hogy azoknál a pemenopauza időszakát élő nőknél, akik naponta hat grammnál több oldható rostot (ez kb egy bögre fekete babnak felel meg) fogyasztanak, 62 %-kal csökkent az emlőrák esélye. Mindeközben az American Institute for Cancer Research közel félmillió tanulmányt átnézve nagy horderejű jelentést készített, melyet a világ legrangosabb huszonegy rákkutatója ellenőrzött. Egyik rákmegelőző javaslatukban az áll, hogy együnk teljes kiőrlésű gabonaféléket és/vagy hüvelyeseket minden étkezéskor. Nem minden héten vagy minden nap. Minden étkezéskor!
„Randomizált vizsgálatokban kimutatták, hogy legalább olyan jó hatással működhet a hastáji zsírpárnák csökkentésében, mint a kalóriamegvonásos diéták, és emellett javítja a vércukorszint, az inzulinszint és a koleszterinszint szabályozását. A babfélék tele vannak rosttal, folsavval és fitátokkal, és ezáltal segítenek csökkenteni a stroke, a depresszió és a vastagbélrák kockázatát… Nem csoda, hogy a rákkal kapcsolatos iránymutatások azt javasolják, hogy próbáld beilleszteni a babféléket az étkezésedbe – és ez annyira könnyű.” – Dr. Michael Greger – Hogy ne halj meg!
Csicseriborsó
A csicseriborsóban is rengeteg a rost, ami segít stabilizálni a vércukorszintet, és csökkenti a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának veszélyét. Levesként, salátaként illetve sütve is fogyasztható – számomra a legkedveltebb felhasználási módja pedig a humusz!
Lencse
Egy kutatás szerint azok a nők, akik rendszeresen esznek lencsét, kisebb eséllyel lesznek mellrákosak, emellett a lencsefogyasztás az eredmények szerint a vastagbélrák kialakulásának esélyét is csökkenti.
Szója
Teljes értékű fehérjeforrás, így nagyszerű húspótló. Fontos, hogy mindig organikus változatot vásároljunk belőle.
Bab
A fehérbab a legmagasabb rosttartalmú babféle, így nagyon egészséges és koleszterinbarát, ráadásul tele van káliummal is. Utóbbi miatt remek vérnyomáscsökkentő étel – egy felmérés szerint rendszeres fogyasztása nagyobb mértékben csökkenti a vérnyomást, mint a sóbevitel csökkentése. A vörösbabban sok az antioxidáns és az omega-3 zsírsav, és tele van thiaminnal, ami kutatások szerint gátolja az Alzheimer-kór kialakulását. A vörösbab antioxidáns-tartalma miatt öregedés- és gyulladásgátló hatású is.
Anna