A táplálkozásunk

Igen tudom, azt gondolod, hogy már megint a vegánsággal jövök. De NEM 😊 Most csak nagy vonalakban fogom érinteni, egyszerűen csak a vásárlási szokásokat elemezgetem. Hogyan hozz tudatos döntést egy étellel kapcsolatban? Húh, nagyon nehéz. Hiszen az egész ott kezdődik, hogy tévét nézünk (kerüld el inkább) és mennek a reklámok, az utcán óriás plakátokon is hirdetnek. Csábulunk egész nap valami újdonság, valami édesség, valami gyorskaja felé. Nap végén pedig munkából hazafelé, beugrunk a boltba és megveszünk mindent elvolvasás, utánajárás nélkül. Nem is csoda, hogy olyan nehéz tudatosan bevásárolni! De kezdjük az elején.

Gondolhatod, hogy miért kell mindent tudatosan csinálni? Nem lehet csak úgy élni? De lehet, ki mondta, hogy nem? Csak nem érdemes. Felnőtt ember vagy, felelősséggel, elvárásokkal, a döntésekkel. Mindenki teljes, egész, boldog életet szeretne élni, ehhez a tudatosság (tehát nem vagy megvezethető, irányítható) is hozzájárul.

Ha már túlléptél azon a szinten, hogy egy-két fajta ételt azért eszel meg, mert az a hagyomány, mert vasárnap azt szoktunk, mert mindig is ezt ettem, mert a családom is ezt eszi, akkor már egy szinttel feljebb vagy. A tudatosság igazából pont itt kezdődik, amikor kilépve a szokásokból, amiket meg sem kérdőjelezel, kicsit kívülállóként tekintesz a világra, magadra és utána jársz dolgoknak, ezután pedig meghozod a saját döntésedet az adott dologgal kapcsolatban. Visszatérve az ételhez, ha megnézed mindkét oldalt például a húsevésnek, alaposan utána jársz és nem mondvacsinált guruktól olvasol, és azután meghozod a saját döntésedet és saját magad felé alá tudod támasztani a miértedet, na az a te tudatos döntésed! Nekem így zajlott a növényi étrendre való áttérés. Hosszú kutató munka előzte meg (ami még most is tart), aztán egy próba és döntöttem. Választ tudok adni arra, hogy miért nem eszem állati eredetű ételeket. Te választ tudsz adni arra, hogy miért eszel, de úgy isten igazából?

  • Mielőtt elindulsz bevásárolni a legfontosabb dolog, hogy írj listát, nézd meg a hűtőt, a kamrát, szekrényt, hogy mi az, amire szükséged van, mit szeretnél főzni a napokban. Ha nem otthonról indulsz el bevásárolni, akkor is gondold át mire van szükséged és igyekezz ne össze-vissza vásárolni mindent.
  • Az aranyszabály, éhesen ne vásárolj… és tényleg így van.
  • Lehetőleg vigyél magaddal zöldséges-gyümölcsös újra használható zsákokat, saját bevásárló szatyrot.
  • Ha van időd és nem munka után rohansz be a boltba, akkor olvasd el az összetevőket, ha feldolgozott élelmiszert vásárolsz.
  • Lehetőleg kerüld a feldolgozott ételeket, vásárolj friss zöldségeket, gyümölcsöket és gabonát.
  • Inkább válaszd a helyi termelőket, piacot
  • Amit tudsz készíts el magad (egy-két fűszerkeverék, vegán sajt, befőtt, savanyúság)
  • Főzz, mint rendelj! Persze ha néha megesik, akkor megesett 🙂
  • Alakíts ki fűszerkertet a balkonon, vagy a kertben. Veteményest, ha van rá időd és energiád. A fűszerkert szerencsére nem igényel nagy odafigyelést, és ládában is termeszthető.

Az, hogy mit eszel meglátszik rajtad, nem hiába van az a mondás, hogy az vagy, amit megeszel. Tájékozódj, ne hallgass még rám se, járd ki a saját utadat és találd meg azt az étkezési formát, ami a legkisebb kockázattal jár saját magadra nézve, és a legkevésbé megterhelő a környezetünkre. Persze nem gond, ha cukros, gluténes, húsos, tojásos, tejes ételeke eszel, de tudd mi mivel jár! Inkább egyél ezekből, főleg az állati eredetű ételekből, kevesebbet, mint ki se próbálva elutasítsd. Hozd meg azt a döntést, amit alá tudsz támasztani saját magadnak, az ne érdeklejen, hogy ki mit mond. Akinek a véleményére nem adsz, akkor annak ne is érdekeljen, az, hogy mit gondol, mit mond neked! Gyerünk olvassunk, nézzünk egy kis tudat tágító dokumentumfilmet:

Könyvek: Michael Greger- Hogy ne halj meg; Michael Greger – Egyél úgy, hogy ne halj meg; T. Colin Campbell – Kína tanulmány; Dr. Iller Barbara – Növényi étrend a teljes életért; Varga Balázs-Fehérjemítosz
Filmek: Cowspiracy, Uralom, What the health, Seaspiracy,

1 thought on “Tudatosság a vásárlásainkban 2. rész”

  1. Pingback: A francia nők titka, azaz mitől maradnak vékonyak? -

Leave a Comment

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ingyenes receptek

Szeretnél 19 ingyenes receptet? 

Amiket még sehol se osztottam meg?

Ráadásul különleges, minden évszakra való recepteket?

Na kéred?

IMG_2999